Linkovi

Popularnost Patsy Cline ne jenjava ni skoro pola stoljeća nakon njezine smrti


Patsy Cline bila je jedna od omiljenih country pjevačica u Sjedinjenim Državama, a njena popularnost očita je i danas
Patsy Cline bila je jedna od omiljenih country pjevačica u Sjedinjenim Državama, a njena popularnost očita je i danas

Pravog imena Virginia Patterson Hensley, ova prerano preminula glazbenica bila je prva žena izabrana u kuću slavnih country glazbe

Mladu ženu po imenu Virginia Patterson Hensley, cijeli svijet poznaje kao Patsy Cline.

Pjesma “Walkin’ After Midnight” prvi je veliki hit Patsy Cline, iz 1957. godine. Pjesma se popela na treće mjesto country ljestvice, te na jedanaesto mjesto liste popularne glazbe.

Patsy je godinama radila na stvaranju svog prvog uspješnog albuma. Kao djevojčica počela je pjevati u svom rodnom gradu Winchester, u Virginiji. Pjevala je na vjenčanjima, zabavama, u restoranima.

1954. godine pobijedila je na jednom natjecanju country glazbenika, nakon čega je dobila priliku da nastupi u televizijskom programu country glazbe u Washingtonu. Također je pjevala na radijskim programima i snimila nekoliko albuma.

1957. nastupila je na nacionalnom televizijskom program u New Yorku. To je bila njena prva prilika da svoj talent pokaže milijunima ljudi. Na tom je nastupu pjevala “Walkin’ After Midnight,” nakon čega je ta pjesma postala ogroman hit.

Patsy je nastavila snimati, a dvije godine kasnije, njena skladba “I Fall to Pieces” također je postala hit. Do tada, njen je glas postao znatno bolji, naučila je kontrolirati ne samo svoj glas, nego i osjećaje koje su njene pjesme izražavale. Upravo je takve polagane, tužne, ljubavne pjesme njena publika najviše volila.

“I Fall to Pieces” postala je njen prvi country hit broj jedan, a Patsy je postala zvijezda. Počela je nastupati u Grand Ole Opry, u Nashvilleu, u saveznoj državi Tennessee.

Oni koji su je poznavali nakon što je postala slavna kažu da je Patsy Cline bila jako dobar prijatelj, te da je volila pomagati mladim glazbenicima koji su kasnije i sami posali zvijezde.

Jedna od njenih najpoznatijih pjesama, “Crazy,” pomogla je dvojici mladih glazbenika da se probiju na scenu. Naime, pjesmu je napisao u ono vrijeme nepoznati glazbenik koji je kasnije postao zvijezda country glazbe, Willie Nelson. Na pjesmi se pojavljuje mladi glazbenik Floyd Cramer, koji svira klavir, i koji je i sam postao vrlo poznat.

Šestog ožujka 1963., Patsy Cline poginula je u avionskoj nesreći, dok se vraćala kući sa snimanja koncerta za obitelj jednog preminulog country glazbenika. Bilo joj je tek 30 godina. Deset godina kasnije, Patsy Cline postala je prva žena izabrana u Kuću slavnih country glazbe.

1985. godine snimljen je i film o životu Patsy Cline, pod naslovom “Sweet dreams.” Ljudi koji do tada nikada nisu čuli njene skladbe počeli su kupovati njene ploče, nakon što su vidjeli film o njenom životu. Njeni se albumi i danas prodaju, kako svaka nova generacija nanovo otkriva ovu country umjetnicu. Pjesmu “Faded Love” Petsy Cline snimila je samo mjesec dana prije smrti.

XS
SM
MD
LG