Linkovi

Poplavljeni New Orleans i Houston, nema podataka o žrtvama


Područje Bonnet Carre Spillway, nadomak New Orleansa, čija je svrha skretanje rijeke Mississippi u slučaju opasnosti od poplava (Foto AP/Gerald Herbert)
Područje Bonnet Carre Spillway, nadomak New Orleansa, čija je svrha skretanje rijeke Mississippi u slučaju opasnosti od poplava (Foto AP/Gerald Herbert)

Snažni pljuskovi pogodili su gradove New Orleans i Houston u državama Louisiana i Texas u SAD i izazvali poplave.

Padavine su tokom vikenda poplavile gradska područja i to manje od mjesec dana uoči 1. juna kada počinje sezona uragana na Atlantskom okeanu. Za sada nema zvaničnih podataka o ugroženima ili šteti.

Gradske vlasti New Orleansa objavile su upozorenje o poplavama dok je policija saopštila da će kažnjavati vozače koji poplavljenim ulicama voze brže od pet milja na sat. Takođe, suspendovane su zabrane parkiranja duž trotoara i puteva.

U područjima u kojima se voda povukla policija je počela da odnosi nasukana vozila.

Zbog obilnih kiša koje od petka padaju u oblasti rijeke Mississippi inženjerski vojni korpus otvorio je Bonnet Carre Spillway, specijalizovanu konstrukciju koja se aktivira prilikom opasnosti od poplava. Nalazi se na oko 28 milja zapadno od grada New Orleansa.

Zbog opasnosti od poplava guverner države Louisiana John Bel Edwards proglasio je vanrednu situaciju koja bi na snazi trebalo da ostane do 7. juna. Tokom trajanja vanredne situacije zabranjeno je podizanje cijena usluga i roba.

Radnici na Bonnet Carre Spillvway na 28 milja od New Orleansa
Radnici na Bonnet Carre Spillvway na 28 milja od New Orleansa

Poplave su takođe pogodile državu Texas – okolinu grada Houstona poslije obilnih padavina u Meksičkom zalivu. Zatvorene su škole, hiljade domaćinstava ostalo je bez struje, dok su desetine letova otkazane sa sa aerodroma u Houstonu.

Dijelovi Houstona i dalje se oporavljaju od štete uzrokovanih poplavama za vreme uragana Harvey avgusta 2017. godine. Mještani i poslovni ljudi tvrdili da su inženjeri vojnog korpusa tada znali da su kuće u pojedinim područjima Houstona u opasnosti od poplava.

Zbog toga su pokrenuli proces pred nadležnim lokalnim sudom i suđenje po federalnoj tužbi počinje u ponedjeljak.

Od posljedica uragana Harvey avgusta 2017. godine poginulo je 107 osoba. Šteta je procijenjena na 125 milijardi američkih dolara.

U tekstu su korišteni i podaci The Wall Sreet Journala

XS
SM
MD
LG