Linkovi

Poplave u Kaliforniji, bujica odnijela petogodišnjeg dječaka


Poplavljene ulice u Santa Barbari, 9. januar 2023.
Poplavljene ulice u Santa Barbari, 9. januar 2023.

Još jedna snažna oluja zahvatila je Kaliforniju, a bujične poplave odnijele su petogodišnjeg dječaka u centralnom dijelu te savezne države. 

Oni koji žive na primorju, poput princa Harryja, Oprah Winfrey i drugih poznatih ličnosti, dobili su naređenje da se evakuišu. Do sada je u nevremenu u Kalioforniji stradalo 14 osoba.

Za nestalim dječakom se tragalo sedam sati i pronađena je samo jedna njegova cipela. Poslije 7 sati potraga je obustavljena jer je nivo vode bio isuviše rizičan za ronioce, pa će se nastaviti kada uslovi to budu dozvolili.

Petogodišnjak je bio sa svojom majkom u kamionu koji je ona vozila, i koji se zaglavio u nadolazećoj bujici. Prolaznici su uspjeli da izvuku majku iz kamiona, a dječak je upao u vodu u blizini Paso Roblesa.

Oko 130 milja južno odatle, čitava zajednica Montecito i okolni kanjoni, koji su nedavno bili pod požarima, morali su da se evakuišu. Prije pet godina, u klizištu je uništeno više od 100 kuća, a 23 osobe su poginule. U Montecitu žive mnoge poznate ličnosti, poput princa Harryja i Meghan Markle i drugih.

Nacionalna meteorološka služba je najavila da se u Montecitu očekuje količina od 2,5 cm kiše na sat, sa jakim pljuskovima.

Šerif okruga Santa Barbara rekao je da je odluka o evakuaciji skoro 10.000 ljudi „zasnovana na kontinuiranoj velikoj stopi padavina bez naznaka da će se to uskoro promeniti”. Potoci su se izlivali, a mnogi putevi su bili poplavljeni, pa zatvarani i zbog opasnosti od klizišta.

Predsjednik Joe Biden je u ponedjeljak proglasio vanredno stanje kako bi omogućio da se novac iz federalnog budžeta preusmjeri na saveznu državu i saniranje posljedica nevremena.

Drvo obrušeno na kuću u Sacramentu, 8. januar 2023.
Drvo obrušeno na kuću u Sacramentu, 8. januar 2023.

Meteorološka služba izdala je upozorenje od poplava za veliki dio sjeverne i centralne Kalifornije, sa očekivanih 15 do 30 centimetara kiše, koja se očekuje do srede u već poplavljenoj oblasti Sacramenta.

Istovremeno, veći dio Kalifornije je i dalje u teškoj suši, iako su oluje pomogle da se popune iscrpljeni rezervoari.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG