Linkovi

Popis stanovništva SAD pokazuje porast stanovništva na jugu i zapadu zemlje, uz pad na sjeveroistoku i Srednjem Zapadu


Popis stanovništva SAD pokazuje porast stanovništva na jugu i zapadu zemlje, uz pad na sjeveroistoku i Srednjem Zapadu
Popis stanovništva SAD pokazuje porast stanovništva na jugu i zapadu zemlje, uz pad na sjeveroistoku i Srednjem Zapadu

Rezultati ovogodišnjeg popisa stanovništva Sjedinjenih Država ukazuju na trendove koji bi mogli pogodovati Republikanskoj stranci

Rezultati ovogodišnjeg popisa stanovništva Sjedinjenih Država ukazuju na trendove koji bi mogli pogodovati Republikanskoj stranci. Naime, u saveznim državama na sjeveroistoku Amerike, kao i na Srednjem zapadu, postupno je sve manje stanovništva. Amerikanci se – kako se čini – sve više sele na Jug i Zapad, regije koje su tradicionalno uporišta republikanaca.

Popis stanovništva u Sjedinjenim se Državama provodi svakih deset godina. Jedna od svrha popisa je i dokumentirati demografske promjene na razini saveznih država. Na temelju njih 'prekrajaju' se i izborni okruzi. Savezne države u kojima je stanovništvo raslo dobivaju nova mjesta u Kongresu. One s manje stanovništva – gube ih.

Svaka savezna država ima po dva senatora, bez obzira na njezinu veličinu. No, mjesta u Zastupničkom domu – koji ima 435 članova – dijele se razmjerno prema napučenosti pojedine države. Tako Kalifornija ima 53 mjesta u Zastupničkom domu, a Wyoming samo jedno.

Kakvu ulogu u svemu tome ima popis stanovništva objašnjava demograf William Frey iz Instituta Brookings u Washingtonu: "Poanta je u tome da se prebroje stanovnici svih država, tako da svaka od njih dobije manje-više razmjeran broj mjesta u Zastupničkom domu."

Popis stanovništva, proveden ljetos, pokazuje da se nastavlja trend 'seljenja' s američkog sjeveroistoka i Srednjeg zapada prema Jugu i Zapadu zemlje. Zbog tih demografskih promjena, čak će 18 saveznih država od sada imati drugačiji broj svojih zastupnika u Kongresu – ili manji ili veći, ovisno o promjeni u broju stanovnika.

Teksas će dobiti četiri nova izborna okruga i četvoricu dodatnih članova Zastupničkog doma. Florida će dobiti dva nova zastupnika, a po jednog će dobiti Arizona, Georgija, Nevada, Južna Carolina i Utah. U svim tim državama dominira Republikanska stranka, dok su u saveznim državama koje 'gube' stanovnike jači demokrati.

Amy Walter, politička analitičarka televizijske mreže ABC komentira ove promjene: "Neki smatraju da bi, prema ovome, republikanci mogli dobiti deset ili više novih mjesta u Zastupničkom domu."

Uvođenje novih izbornih okruga, odnosno prekrajanje postojećih, u nadležnosti je lokalnih zakonodavnih tijela u saveznim državama i njihovih guvernera. A na Jugu i Zapadu Amerike republikanci su glavnom na vlasti na lokalnoj razini.

Demografske promjene vjerojatno će utjecati i na sastav tzv. elektorskog koledža, koji – prema američkom ustavu – izabire predsjednika države, a u skladu s rezultatom glasanja u svakoj od saveznih država. Svaka od njih u tom tijelu ima onoliko članova koliko ih ima u Senatu i Zastupničkom domu Kongresa.

O tome je na kanalu C-SPAN nedavno govorio Tim Storey iz Nacionalne udruge lokalnih zakonodavnih tijela: "Podaci iz popisa stanovništva ne određuju samo broj predstavnika u Zastupničkom domu, već i u elektorskom koledžu. Zbog toga, popis stanovništva iz ove godine utjecat će i na predsjedničke izbore 2012."

Prema popisu, glavni uzrok rasta stanovništva na Jugu i Zapadu je ne samo seljenje iz drugih krajeva Amerike, već i velika nazočnost hispanoameričke populacije u tim regijama. To bi, pak, na dužu stazu, moglo pomoći Demokratskoj stranci. Naime hispanici, kako pokazuju ankete, većinom glasaju za Demokratsku stranku, no za njihovu se podršku uporno bore i republikanci.

XS
SM
MD
LG