Linkovi

BiH: Papa Franjo početkom juna u Sarajevu


Papina posjeta će, sasvim izvjesno, biti još jedno snažno podsjećanje, prije svega Evrope, na aktuelno stanje u Bosni i Hercegovini i teškoće sa kojima se svakodnevno nose obični građani.

Poglavar rimokatoličke crkve po treći put posjetiće Bosnu i Hercegovinu. Ovog puta to će biti papa Franjo, a dvije ranije posjete Bosni i Hercegovini (Sarajevo, april 1997. i Banja Luka, juni 2003. godine, učinio je pokojni Ivan Pavao Drugi.

Odluku o dolasku u Sarajevo jučer je u Vatikanu saopštio papa Franjo osobno, a danas su o tome u glavnom bosanskohercegovačkom gradu govorili vatikanski apostolski nuncije u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto i kardinal Vinko Puljić, nadbiskup Vrhbosanski.

Poziv Papi Franji da posjeti Sarajevu upućen je prošle godine, u vrijeme obilježavanja stote godišnjice atentata na nadvojvodu Franca Ferdinada, prestolonasljednika tadašnje Austro-Ugarske monarhije i početka Prvog svjetskog rata. Godinu dana nakon upućivanja poziva papa Franjo je jučer, tokom nedeljne molitve na Trgu svetog Petra saopštio će u subotu, 6. ove godine, uz Božju volju, biti u Sarajevu. Tom prilikom istakao je da vjeruje da će ta posjeta, kako je rekao, dragim ljudima buti ohrabrenje za vjernike katolike, da će doprinijeti pomirenju, miru i međuvjerskom dijalogu i prijateljstvu.

Odluka pape Franje o dolasku u Sarajevo velika je radost za katoličke vjernike, bosanskohercegovačke Hrvate i sve ljude dobre volje u Bosni i Hercegovini ocijenili su danas u Sarajevu na konferenciji za novinare gospodin Pezzuto i kardinal Puljić.

Program jednodnevnog boravka pape Franje u Sarajevu još nije definiran. Sasvim je izvjesno da će njegova posjeta biti još jedno snažno podsjećanje, prije svega Evrope, na aktuelno stanje u Bosni i Hercegovini i teškoće sa kojima se svakodnevno nose obični građani.

Pogledajte i poslušajte kompletan izvještaj koji smo sinoć emitirali u našoj televizijskoj emisiji.

BiH: Papa Franjo početkom juna u Sarajevu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

XS
SM
MD
LG