Linkovi

Papa Benedikt XVI dao ostavku


Reakcije na ostavku pape - prvu u skoro 6 stoljeća! - stižu iz cijelog svijeta, a oglasio se i američki predsjednik Barack Obama

85-godišnji Papa je svoju odluku o ostavci objavio na latinskom tijekom sastanka kardinala jutros u Vatikanu, rekavši da se jednostavno osjeća isuviše starim kako bi nastavio obavljati papinsku dužnost:

"Okupio sam vas na ovaj susret ne samo zbog tri kanonizacije, već i da bih vam objavio odluku od velike važnosti za život naše Crkve. Nakon što sam nekoliko puta ispitao svoju savjest pred Bogom, sa sigurnošću vam mogu reći da moja snaga, usljed velike starosti, više nije dovoljna kako bih adekvatno vršio svoju papinsku dužnost."

Papa je rekao da nema snage ni u tijelu ni u umu da bude na čelu katoličke crkve. Glasnogovornik Vatikana , otac Federico Lombardi je izjavio da je papina objava došla kao veliko iznenadjenje i zvaničnicima i svim ostalima u Vatikanu. On je potom rekao da Papa odlazi s položaja krajem ovog mjeseca.

''Papa će u potpunosti obavljati svoju dužnost do osam sati uvečer 28. februara, dakle, do kraja mjeseca. Osam uvečer po rimskom vremenu. Do tada je papa u punoj funkciji. No, od toga trenutka započinje period prazne Svete Stolice.''

Konklava kardinala će biti sazvana da izabere novoga Papu.
Ostavka Benedikta 16. tog predstavlja mogućnost da će , kada bude ustoličen, novi pontif biti jedno vrijeme vodjen od strane svoga prethodnika.

Američki predsjednik Barack Obama je izdao saopćenje u kojem je rekao da u ime svih Amerikanaca šalje poštovanje i molitve s dobrim željama Papi, dodajući kako ga vežu topla sjećanja za susret s Papom u 2009. godini, i kako su dobro suradjivali u posljednje 4 godine otkako je gospodin Obama predsjednik.Crkva igra važnu ulogu, kazao je predsjednik Obama, u Sjedinjenim državama i u svijetu, i želim sve najbolje onima koji će se uskoro okupiti da izaberu nasljednika Pape Benedikta 16.

Duhovni lider Anglikanske crkve, nadbiskup od Canterbury-ja Justin Welby, je izjavio da mu je teško u srcu nakon što je čuo da papa Benedikt 16.ti daje ostavku.

Nadbiskup je još kazao da u potpunosti razumije odluku Pape da napusti položaj, koji je, dodao je nadbiskup, držao dostojanstveno, produhovljeno i hrabro. Nadbiskup Welby je poželio da Bog blagosilja Papu u njegovoj mirovini, kao i one koji trebaju izabrati novog pontifa.

Njemački kancelar Angela Merkel je izjavila da osjeća veliko poštovanje za Papinu odluku da da ostavku, i dodala da je Benedikt 16. jedan od najznačajnijih vjerskih mislilaca našeg doba.

Na Srednjem Istoku , glavni izraelski rabin, Yona Metzger, je rekao da je Benedikt 16. poboljsao veze izmedju judaizma i katolicanstva, i utjecao na smanjenje antisemitizma diljem svijeta.

U Južnoj Africi je nadbiskup Pretorije William Slattery rekao da će se kontinent na kojem živi 170 miliona katolika s radošću sjećati Pape.

Papa je rodjen pod imenom Joseph Ratzinger, i postao je prvi njemački pontif u gotovo hiljadu godina. Papa Benedikt je donio sa sobom u Vatikan neka vrlo stoga i kontroverzna stajališta. Protivio se svima koji su se zauzimali za uvodjenje žena u svećenstvo, a homoseksualnost je nazivao moralnim zlom. Takodjer je iznosio tvrdnje da dominantno islamska Turska ne može pripadati kršćanskoj Evropi, a dokumenat koji je napisao kaže da je katoličanstvo jedina prava vjera.

Tijekom prvih godina u Vatikanu Benedikt se sučelio s većim brojem izazova, medju njima skandal o seksualnom zlostavljanju dječaka unutar katoličke crkve i sve manji broj katolika koji aktivno prakticiraju vjeru, i u Evropi i u Latinskoj Americi.

Papa Benedikt je rodjen 1927. godine i odrastao je u nacističkoj Njemačkoj. Svećenik je postao 1951. godine, a 1977 postao nadbiskupom Minhena. Kada je postao Papa, imao je 78. godina.

Zvaničnici u Vatikanu kažu da se očekuje da se papa umirovi u jedan od samostana.
XS
SM
MD
LG