Linkovi

Papa će nastaviti linijom doktrinalnog konzervativizma


Kao nadbiskup Buenos Airesa, Jorge Bergoglio je bio poznat po svojoj skromnosti - priča se kako je sam sebi kuhao, i vozio se sredstvima javnog prijevoza.

Izbor jezuitskog svećenika iz Argentine za novog Papu predstavlja trenutak kada se mnogo toga dogadja po prvi puta u Vatikanu. No, očekuje se da papa Franjo Prvi nastavi linijom doktrinalnog kozervatizma, kao i prethodna dvojica pontifa.

Molitva je održana za novog Papu u katedrali Svetoga Matije Apostola, u glavnom gradu Sjedinjenih država.

Svećenik Barry Knestout, pomoćni biskup Washingtona, kaže:

Kako veličanstvena stvar, predivna stvar...Prvi Papa s američkog kontinenta. Prvi Papa Jezuita. Prvi Papa iz južne hemisfere.

Kao nadbiskup Buenos Airesa, Jorge Bergoglio je bio poznat po svojoj skromnosti - priča se kako je sam sebi kuhao, i vozio se sredstvima javnog prijevoza.

Na drugoj strani Washingtona, Nacionalni Hram Bezgrešnog Začeća je bio prekriven zastavama i bojama Vatikana. Svećenik Mark Morozowich je rekao kako Papino novo ime nosi posebno značenje:

Odabravši ime Francis - Franjo Prvi, treba se sjetiti da je Sveti Franjo bio čovjek potpuno odan molitvi i siromaštvu. A znamo da je nastojao i da reformira Crkvu.

Papa Franjo Prvi je za sebe u svom jučerašnjem obraćanju, rekao da je on izbor s druge strane svijeta. Ipak, njegov izbor nije tako radikalan potez kako to može izgledati, kaže Chester Gillis, dekan Univerziteta Georgetown, što je jezuitska institucija:

Koliko god da je Latinoamerikanac i iz Buenos Airesa, on poznaje Rim i mnoge kongregacije. Tečno govori italijanski, i mnogo je vremena tamo provodio. On poznaje Vatikan, a i Vatikan poznaje njega mnogo bolje nego se misli.

Gospodin Gillis vjeruje da će Franjo Prvi biti Papa sličan svojim prethodnicima:

Teološki konzervativan, konzervativan kada je doktrina u pitanju, i to je sigurno. U tom smislu ne očekujem nikakve promjene.

Ipak, izbor novog Pape je priznanje povijesno evropske Crkve da njena budućnost leži tamo gdje živi većina od 1.2 milijarde katolika u svijetu - u južnoj hemisferi.
XS
SM
MD
LG