Linkovi

Papa na Bliskom Istoku: Novi impuls miru, ljubavi i vjerskoj toleranciji


Papa Franjo na Zapadnom zidu
Papa Franjo na Zapadnom zidu

U Zlatnoj kupoli papa Franjo se susreo i sa velikim muftijom Jeruzalema, istakavši da njegova posjeta ne bi bila kompletna bez tog susreta.

Papa Franjo danas je završio višednevni boravak na Bliskom Istoku i vratio se u Vatikan nakon serije susreta sa vjerskim vođama i političkim liderima u tom regionu. Pri povratka u Rim, on je molio i položio vijenac u jeruzalemskom Muzeju holokausta. U izraelskog predsjednika i premijera, obišao je i grob Theodora Herzla, osnivača modernog Izraela i razgovarao sa dvojicom glavnih rabina Jeruzalema.

U Zlatnoj kupoli, ili Omarovoj džamiji, jednom od muslimanima najznačajnijih svetišta, papa Franjo se susreo i sa velikim muftijom Jeruzalema, istakavši da njegova posjeta ne bi bila kompletna bez tog susreta. Neposredno nakon tog susreta uputio je poruku:

"Dragi prijatelji, iz ovog svetog mjesta, iz dubine mog srca plediram na sve ljude i sve zajednice koje vjeruju u Abrahama - poštujmo i volimo jedni druge kao braću i sestre. Učimo da razumijevamo patnje drugih."

Papa je takođe molio na Zapadnom zidu, jednom od nasvetijih mjesta Jevreja. Rabin tog svetog prostora Shmuel Rabinovitch je tom prilikom rekao:

"Tokom dugog niza godina religija je bila izvor podjela. Sa ovog mjesta, svetog milionima ljudi širom svijeta i nama, prisutnim ovdje, pozivam ljude svih vjera da se bore protiv mržnje i semitizma."

O posjeti pape Franje Bliskom istoku američki rabin Arthur Schneier je rekao:

"Nažalost, mnogo je vjerskih lidera koji hoće da nas dijele. Činjenica da je papa ovdje, da posjećuje Izrael, činjenica da je ovdje Bartholomew, pravoslavni ekumenski patrijarh, su povijesne prekretnice među-religijskih odnosa. To je pravi put."

Lucy Bikbian iz Jaffe o papinim porukama mira kaže:

"Želio je blagosloviti ovo tlo. Treba da bude blagosloveno. Treba nam mir."

U nedjelju naveče papa Franjo razgovarao je sa i liderima Ortodoksne, istočne crkve u hramu Svetog Isusovog raspeća. I tom prilikom njegova poruka je bila poruka mira:

"Kao hodočasnici na ovim svetim mjestima i na ovom svetom tlu, sjećamo se naših molitvi za cijeli Bliski istok, tako često praćenih aktima nasilja i sukobima."


Patrijarh Bartholomew, svjetski duhovni lider pravoslavaca osudio je još uvijek snažno prisutnu rasnu diskriminaciju i sadašnji religizni ekstremizam:

"Suočavajući se sa takvim okolnostima, naša poruka mora biti i urgentna i jasna - volimo druge, drugačije, volimo vjernike svih vjera i konfesija."

Susret i zagrljaj pape Franje i patrijarha Bartholomew-ja podsjetili su na sličan susret njihovih prethodnika prije pedeset godina koji je od tada bio snažan podstrek pomirenju i približavanju katoličke i pravoslavne crkve nakon višestoljenih razmimoilaženja i tenzija.
XS
SM
MD
LG