Linkovi

BiH: Sarajevo spremno za papinu posjetu


Osim podstreka vjerskoj toleranciji i zajedništvu posjeta pape Franje trebala bi imati i snažan podsticaj poboljšanju bosanskohercegovačke svakodnevnice.

Sarajevo i Bosna i Hercegovina spremni su za posjetu pape Franje. Nepuna dva dana do njegovog dolaska sve pripreme su obavljene, a finaliziranje posljednjih detalja takođe se privodi kraju. Biće to treća posjeta poglavara rimo-katoličke crkve Bosni i Hercegovini, ovog puta na dvadesetu godišnjicu okončanja krvavog rata , uveliko podstaknutog vjerskom netrpeljivošću.

"Mir vama" je osnovna poruka koju će u Sarajevu svim građanima Bosne i Hercegovine, ali i svijetu, uputiti papa Franjo.

Najvažniji i najljepši trenutak papinog boravka u Sarajevu svakako će biti misa na koševskom stadionu. Stadion je, uz još neke sitnice koje će biti dovršene, spreman da prihvati oko 60 hiljada vjernika i ljudi dobre volje. Stolica na kojoj će sjediti papa Franjo, izrađena u porodičnoj radionici Hajdarovac Art u Zavidovićima je na podiju na stadionu, multi-etnički hor učenica i učenika iz Srebrenice će tokom služenja mise otpjevati pjesmu nazvanu „Volimo ljude...“

U Sarajevo će sutra i prekosutra, osim vjernika katolika i brojnih visokih vjerskih i političkih zvaničnika iz susjednih država, pristići i na hiljade drugih posjetilaca. Suveniri kojima će se čuvati uspomena na posjetu pape Franje mogu se kupiti na brojnim punktovima, sarajevska katedrala i trg ispred nje se pomno pripremaju, mjere sigurnosti provode se temeljito i na svakom koraku. Specijalne policijske jedinice obavile su brojne pripreme i treninge uobičajene za takve prilike.

Osim podstreka miru, vjerskoj toleranciji i zajedništvu u bosanskohercegovačkim razlitičitostima, posjeta poglavara rimokatoličke crkve, trebala bi imati, nadaju se mnogi građani Bosne i Hercegovine, i snažan podsticaj poboljšanju ukupne bosanskohercegovačke svakodnevnice.

Detaljnije o posjeti pape Franje i dodadašnjim najbitnijim detaljima o kojima su izvještavali Associated Press, Reuters, Frans Press i druge informaqtivne agencije u video-izvještaju koji objavljujemo uz ovaj kraći tekst.

BiH: Sarajevo spremno za papinu posjetu
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00

XS
SM
MD
LG