Linkovi

Prstenasto pomračenje Sunca


Građani tokom posmatranja prstenastog pomračenja Sunca (REUTERS/Henry Romero)
Građani tokom posmatranja prstenastog pomračenja Sunca (REUTERS/Henry Romero)

Svijet, a ponajviše astrononi i zaljubljenici u tu nauku, željno su dočekali prstenasto pomračenje Sunca.

Dogodilo se u trenutku prolaska Mjeseca između Sunca i Zemlje i to kada je Zemljin satelit bio najudaljeniji od nje.

Usljed te udaljenosti Mjesec nije bio u mogućnosti da u potpunosti prekrije Sunce – zbog čega se pomračenje označava kao prstenasto ili “vatreni prsten” na nebu.

Američka Agencija za svemirska istraživanja (NASA) saopštila je da se pomračenje može videti širom Sjedinjenih Država i dijela Aljaske – a pogotovo u Oregonu, Kaliforniji, Nevadi, Juti, Arizoni, Koloradu, Novom Meksiku i Teksasu.

Tokom praćenja tog nesvakidašnjeg događaja ne bi trebalo gledati direktno u Sunce i potrebno je zaštiti oči. To je moguće učiniti posebnim naočarima koje imaju solarne filtere, ali ne i običnim naočarima za sunce.

Takođe, prepručuje se da se pomračenje posmatra kroz, vid alternativnog uređaja, poput priručnog projektora koji se može napraviti od kartonske kutije.

Stručnjaci upozoravaju da nije bezbjedno posmatrati Sunce ili pomračenje kroz kameru bez filstera, dvogled ili teleskop.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG