Linkovi

Pompeo upozorio Kinu zbog američkih novinara u Hongkongu


Honkong uživa poseban status i autonomiju, Foto; (ilustracija) REUTERS/Tyrone Siu - RC27SF9XTMVK
Honkong uživa poseban status i autonomiju, Foto; (ilustracija) REUTERS/Tyrone Siu - RC27SF9XTMVK

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da mu je privuklo pažnju kako je kineska vlada prijetila da će se miješati u rad američkih novinara u Hongkongu, saopštio je State Department.

"Ti novinari su članovi slobodnih medija, a ne propagandni kadrovi, i njihovo vrijedno izvještavanje informiše kineske državljane i svijet", naveo je sinoć Pompeo.

Kako je rekao, svaka odluka koja se nameće autonomiji Hongkonga i slobodama zagarantovanim zajedničkom kinesko-britanskom deklaracijom, mogla bi da utiče na američki stav o principu "jedna zemlja, dva sistema" i statusu teritorije, prenosi agencija Reuters.

Velika Britanija je vratila Honkong Kini 1997. godine i teritoriji je zagarantovan visok stepen autonomije u narednih 50 godina. Sistem je formiran na bazi posebnog statusa prema američkom zakonu, što je teritoriji doprinijelo da postane svjetski finansijski centar.

Pompeo je najavio ranije u maju da je State Department odložio izvještaj Kongresu o nezavisnosti Honkonga od Kine, koji će omogućiti toj teritoriji da nastavi da uživa specijalni status od strane SAD.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG