Linkovi

Pompeo u posjeti Evropi uprkos procesu pokrenutom u Predstavničkom domu


U.S. Secretary of State Mike Pompeo and his wife Susan arrive at Ciampino military airport for an official visit to Italy, October 1, 2019. REUTERS/Yara Nardi
U.S. Secretary of State Mike Pompeo and his wife Susan arrive at Ciampino military airport for an official visit to Italy, October 1, 2019. REUTERS/Yara Nardi

Američki državni sekretar Mike Pompeo otvorio je svoju evropsku turneju u utorak u Italiji, uprkos procesu opoziva predsjednika Donalda Trumpa kojeg je pokrenuo Predstavnički dom američkog Kongresa.

Pompeo je stigao u Rim par sati nakon što su američki zvaničnici potvrdili njegovo učešće u telefonskom razgovoru od 25. jula između Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na osnovu kojeg je pokrenut proces opoziva Trumpa.

Pompeo je prvi dužnosnik predsjedničkog kabineta za kojeg se zna da je čuo kako Trump pritiska ukrajinskog lidera kako bi istražio sina bivšeg potpredsjednika Joea Bidena zbog korupcije, prenosi Reuters.

Pompeo nije razgovarao o tom pitanju tijekom susreta sa novinarima pri ukrcavanju u avion, ali ranije je rekao kako ne vjeruje da je bilo koji službenik State Departmenta postupio neprimjereno u kontaktima s ukrajinskom vladom.

Sud traži od Pompea da dostavi dokumente povezane sa Ukrajinom, a nekoliko aktuelnih i bivših dužnosnika State Departmenta trebalo bi početkom ove sedmice dati iskaze istražiteljima Predstavničkog doma Kongresa.

Dolazak američkog državnog sekretara u Rim također se podudara sa objavljivanjem informacija da je američki predsjednik tražio od australskog premijera Scotta Morrisona i drugih stranih lidera, pomoć u istraživanju ispitivanja Roberta Muellera o ruskom uplitanju u američke izbore 2016. godine.

Pompeo će se u utorak susresti sa italijanskim predsjednikom i premijerom, ali će se javno obratiti tek u srijedu.

Iz Italije, Pompeo putuje u Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju i završava svoj evropski put u Grčkoj.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG