Linkovi

Pompeo u Podgorici: Nastavljamo podržavati Crnu Goru na putu ka EU


Montenegro - U.S. Secretary of State Mike Pompeo and Prime Minister of Montenegro Dusko Markovic, Podgorica, 4Oct2019
Montenegro - U.S. Secretary of State Mike Pompeo and Prime Minister of Montenegro Dusko Markovic, Podgorica, 4Oct2019

Ovo je prva Pompeova posjeta Zapadnom Balkanu i njome se i simbolički potvrđuje sve veća zainteresovanost SAD za stanje u ovom regionu.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majk Pompeo u Podgorici je danas izjavio da će Vašington i dalje podržavati Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji.

Na Twiteru su ovu izjavu sa susreta sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem prenijeli Vlada Crne Gore i Ambasada SAD u Podgorici.

Američki državni sekretar susreo se u Podgorici sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, premijerom Duškom Markovićem i ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem.

Na Twiter nalogu Vlade Crne Gore po dolasku Pompea objavljena je poruka "Dobrodošlica za saveznika i prijatelja!"

Prvu zvaničnu posjetu američkog državnog sekretara prate velike mjere obezbjeđenja, pri čemu su blokirane sve bočne ulice koje vode od aerodroma u Podgorici do Vile Gorica, mjestu razgovora američkog diplomate i crnogorskih zvaničnika.

Podrška Vašingtona Balkanu

Američki državni sekretar je u posjeti Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, kako bi naglasio podršku Vašingtona njihovim evroatlantskim integracijama, ali i rješavanju preostalih problema na Zapadnom Balkanu, uključujući i normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, piše Dragan Štavljanin u analizi posjete američkog diplomate.

Ovo je prva Pompeova posjeta Zapadnom Balkanu i njome se i simbolički potvrđuje sve veća zainteresovanost SAD za stanje u ovom regionu, što pokazuje i nedavno imenovanje specijalnog američkog izaslanika Metjua Palmera, prvi put nakon što je Ričard Holbruk obavljao tu ulogu u vrijeme krize oko Kosova krajem 1990-ih.

Pompeo će poslije Crne Gore u razgovoru sa liderima Sjeverne Makedonije u Skoplju još jednom naglasiti da je Sporazum iz Prespe između Skoplja i Atine o imenu Sjeverne Makedonije pokazao da je riješeno nešto za šta su mnogi mislili da nikada neće biti moguće.

To je izuzetan i hrabar korak ka stabilizaciji i prosperitetu regiona i pristupanje NATO-u i EU, koji može poslužiti kao podsticaj i primjer za rješavanje drugih spornih pitanja na Zapadnom Balkanu.

***Tokom dana pratimo dalje uživo posjetu Majka Pompea Zapadnom Balkanu

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG