Linkovi

Pompeo u Minhenu poručio Rusiji i Kini: Zapad pobjeđuje


U.S. Secretary of State Mike Pompeo addresses the audience on the podium during the 56th Munich Security Conference (MSC) in Munich, southern Germany, February 15, 2020
U.S. Secretary of State Mike Pompeo addresses the audience on the podium during the 56th Munich Security Conference (MSC) in Munich, southern Germany, February 15, 2020

Američki državni sekretar Mike Pompeo branio je u subotu globalnu ulogu SAD, u svjetlu kritika iz Evrope, uz poruku da će zapadne vrijednosti pobijediti želje Rusije i Kine "za carstvom".

Pompeo je u govoru na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu naglasio da nema krize u zapadnom liderstvu i tako pokušao da umiri Evropljane uznemirene zbog politike "Amerika na prvom mjestu" predsjednika Donalda Trumpa, njegovih pomiješanih poruka o NATO-u i američkih tarifa na evropske proizvode.

"Srećan sam što mogu da kažem da su izuzetno pretjerane izjave o smrti transatlantske alijanse. Zapad pobjeđuje i mi pobjeđujemo zajedno", rekao je državni sekretar i naveo korake koje Washington preduzuma da zaštiti liberalne demokratije.

Pompeo je dijelom odgovorio na poruke njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera​ koji je u petak optužio Sjedinjene Države, Rusiju i Kinu da svijet čine mnogo opasnijim.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je na konferenciji, koja je okupila međunarodne lidere, parlamentarce i diplomate, da nije iznenađen govorom njemačkog predsjednika i da mu se svidjelo šta je njemački predsjednik rekao.

"Ne možemo da budemo mlađi partner Sjedinjenih Država", rekao je Macron i dodao da podržava NATO, ali da Evropa mora da bude sposobna da riješava prijetnje u svom susjedstvu i da povremeno djeluje nezavisno od Washingtona.

Trumpovom odlukom da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i Pariskog klimatskog sporazima podriveni su evropski prioriteti, dok je potezima kao što je priznanje Jerusalima za izraelsku prijestolnicu oslabljena evropska diplomatija, ocjenjuju evropske diplomate.

Pompeo je branio američku strategiju, navodeći da su Evropa, Japan i drugi američki saveznci ujedinjeni kada je riječ o Kini, Iranu i Rusiji uprkos "taktičkim razlikama". Ipak je ponovio da se Washington protivi izgradnji gasovoda Sjeverni tok 2 izmeđe Rusije i Njemačke, koji podržava njemačka kancelarka Angela Merkel.

Pozivajući se na rusku aneksiju Krima 2014. godine, cyber prijetnje u Iranu i ekonomsku prinudu Kine, Pompeo je naglasio da te zemlje i dalje "žele carstva" i da destabilizuju međunarodni sistem.

Kineski šef diplomatije Wang Yi​ je na Pompeove optužbe odgovorio izjavom da su "sve optužbe protiv Kine lažne i da nisu zasnovane na činjenicama". Međutim, dodao je da je Peking spreman na ozbiljan dijalog sa Washingtonom.

Američki sekretar za odbranu Mark Esper, koji je govorio poslije Pompea, optužio je Kinu za "štetnu strategiju" koja se sprovodi preko telekomunikacione kompanije Huawei.

"Ključno je da mi, kao međunarodna zajednica, postanemo svjesni izazova zbog kineske manipulacije međunarodnim poretkom", naglasio je Esper.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG