Linkovi

Pompeo u Briselu i o Zapadnom Balkanu


Secretary Pompeo Meets With European Commission President-elect Ursula von der Leyen
Secretary Pompeo Meets With European Commission President-elect Ursula von der Leyen

Američki državni sektretar Mike Pompeo koji je boravio u Briselu početkom ove nedelje, raspravljao je sa evropskim sagovornicima i o prilikama na Zapadnom Balkanu.

Ovo je potvrdio ambasador Sjedinjenih Država pri Evropskoj uniji, Gordon Sondland koji je podvukao da je nedavno imenovanje specijalnog izaslanika za Balkan, potvrda američke posvećenosti prema regionu.

“Gospodin (Mathew) Palmer će odgovorati direktno državnom sekretaru Pompeu i na Pomepu ostaje da zaduži Palmera oko kojeg pitanja će se on angažovati. Suština je u tome da zaista želimo da se više angažujemo na Zapadnom Balkanu i pomognemo u rješavanju problema koje smo identifikovali”, izjavio je Sondland novinarima.

Palmer: Interesovanje za Zapadni Balkan odgovor je na kritike o nedovoljnom angažmanu SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Državni sekretar Pompeo je u toku posjete evropskoj prijestonici, između ponedeljka i utorka, razgovarao isključivo sa budućim EU čelnicima koji će dužnost preuzeti od prvog novembra ove godine.

Pompeo se sastao sa nominiranom predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, novoimenovanim predsjednikom Evropskog parlamenta, Davidom Sassolijem kao i budućim visokim predstavnikom EU Joseph Borellom, koji će u svom portofoliju imati i dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

U.S. Secretary of State Mike Pompeo shakes hands with European Parliament President David Sassoli at the EU Parliament in Brussels, Belgium, Sept. 3, 2019.
U.S. Secretary of State Mike Pompeo shakes hands with European Parliament President David Sassoli at the EU Parliament in Brussels, Belgium, Sept. 3, 2019.

Prema navodima američkog diplomatskog predavnika u EU, Gordona Sondlanda, razgovori oko situacije u regionu Zapadnog Balkana su bili produktivni, te da zvanični Washington, prema Sondlandu “namjerava da blisko sarađuje sa EU oko ovih pitanja, te pruži punu podršku”.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG