Linkovi

Pompeo: Sjeverna Koreja može imati veze sa SAD kao Vijetnam


Državni sekretar SAD Mike Pompeo govori u hotelu Metropol, u Hanoju, Vijetnam, 8. jula 2018.
Državni sekretar SAD Mike Pompeo govori u hotelu Metropol, u Hanoju, Vijetnam, 8. jula 2018.

Državni sekretar SAD Mike Pompeo apelovao je na Sjevernu Koreju da oponaša Vijetnam u izgradnji novih odnosa sa Sjedinjenim Državama i da slijedi ono što je Hanoj uradio prije više od četiri decenije nakon što se Vijetnamski rat protiv SAD okončao.

Prvi američki diplomata, posjećujući glavni grad Vijetnama nakon dva dana razgovora u Pjongjangu ciljanih na razmontiravanje sjevernokorejskog nuklearnog programa, rekao je da 23 godine normalizovanih odnosa SAD sa Vijetnamom mogu da budu dokaz sjevernokorejskom lideru Kim Jong Unu da SAD mogu da stvore nove veze sa bivšim protivnicima.

"Mi znamo da je to stvarna mogućnost, jer vidjeli smo kako je Vijetnam išao tom izvanrednom stazom", rekao je Pompeo.

VIDEO: Pompeo govori o napretku u razgovoru sa Sjevernom Korejom (engleski jezik)

Pompeo Claims Progress in Talks With North Korea
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Pompeo je umanjio sjevernokorejske optužbe da su joj SAD uputile "gangsterske" zahtjeve da napusti svoj nuklearni program i da su njihovi razgovori bili "za žaljenje".

"Ukoliko su ti zahtevi bili gangsterski, svijet je gangster", rekao je Pompeo, primjećujući da je Savjet bezbjednosti Ujedinjenin nacija nebrojeno puta zahtjevao da Sjever uništi svoj nuklearni program i program balističkih raketa.

On je rekao da je činjenica da SAD "sarađuju - a ne bore se" sa Vijetnamom, "dokaz da kada zemlja odluči da sebi stvori svijetliju budućnost zajedno sa SAD, mi poštujemo obećanja koja je dala Amerika".

On je ponovio obećanje predsjednika Donalda Trumpa da će podržati sjevernokorejsku ekonomiju i obezbjediti im bezbjednosne garancije u zamjenu za odustajanje Kima od nuklearnog oružja.

"U svjetlu nekada nezamislivog prosperiteta i partnerstva, kakvo imamo sa Vijetnamom danas", rekao je Pompeo", imam poruku za predsedavajućeg Kim Jong Una: Predsjednik Trump vjeruje da vaša zemlja može da ponovi taj put. Na vama je da li želite da iskoristite trenutak. Ovo čudo može biti vaše. Može biti vaše čudo u Sjevernoj Koreji, takođe".

Ali ranije, u Tokiju, Pompeo je rekao da će sankcije prema Sjevernoj Koreji ostati na snazi "dok se konačna, potpuno potvrđena denuklearizacija ne dogodi kako je obećao predsjedavajući Kim".

Državni sekretar SAD Mike Pompeo (lijevo), sastaje se sa japanskim premijerom Šhnzoom Abeom u zvaničnoj rezidenciji u Tokiju, 8. jula 2018.
Državni sekretar SAD Mike Pompeo (lijevo), sastaje se sa japanskim premijerom Šhnzoom Abeom u zvaničnoj rezidenciji u Tokiju, 8. jula 2018.

Govoreći pored svojih južnokorejskih i japanskih kolegam Pompeo je rekao: "Iako smo ohrabreni napretkom razgovora, napredak sam ne obezbjeđuje popuštanje postojećeg režima sankcija".

Sekretar je rekao da će biti potreban proces verifikacije "povezan sa kompletnom denuklearizacijom", dodajući: "To je nešto oko čega su se složili obojica, predsjednik Trump i predsjedavajući Kim".

Prvi diplomata SAD nastavio je da opisuje svoje razgovore sa visokim zvaničnicima Sjeverne Koreje kao "produktivne", iako je Sjeverna Koreja napala pregovaračku poziciju SAD.

Pompeo je rekao da "gaji nade" da će biti "puta naprijed" u pregovorima sa Sjevernom Korejom.

XS
SM
MD
LG