Linkovi

Pompeo razmišlja o kandidaturi za Senat?


Državni sekretar Mike Pompeo odgovara na pitanja publike poslije govora na državnom univerzitetu Kansasa, 6. septembra 2019.
Državni sekretar Mike Pompeo odgovara na pitanja publike poslije govora na državnom univerzitetu Kansasa, 6. septembra 2019.

Državni sekretar Mike Pompeo često odlazi u zvanične posjete Kansasu, državi čiji je stanovnik. To je podstaklo glasine da možda planira da podnese ostavku u State Departmentu i kandiduje se za otvoreno mjesto senatora iz Kansasa.

Međutim, neki politički posmatrači smatraju da bi njegova uloga u zamrzavanju vojne pomoći Ukrajini i istraga o opozivu mogli da utiču na njegove izborne šanse.

Državni sekretar Mike Pompeo ove godine je tri puta, u zvaničnom svojstvu, posetio svoju državu Kansas. Te posjete su privukle puno pažnje, a komentarisao ih je i direktor Fox Newsa, Rupert Murdoch, koji je prošle nedjelje šaljivo predstavio Pompea kao čovjeka sa mnogo zvanja.

"Kongresmen Pompeo, direktor Pompeo, sekretar Pompeo, senator Pompeo... predsjednik Pompeo.”

Tokom najnovije posjete, jedan novinar je pitao Pompea da li je istraga o opozivu predsjednika uticala na njegove političke ambicije.

“Nema promjene. Mislim da sam odgovorio na ovo pitanje jedno 103, 104 puta. Svako jutro, kada se probudim, moja misija je savršeno jasna. Naš zadatak u State Departmentu je da koristimo sve svoje vještine i znanje da bi američki građani bili bezbjedni, da se bavimo diplomatijom i zastupamo Ameriku, da se na tržištima širom svijeta nađu proizvodi iz Kansasa”, odgovorio je državni sekretar.

Pompeo je više puta ponovio da će ostati državni sekretar sve dok ga predsjednik Donald Trump bude zadržao na tom poslu. Ali stručnjaci, među kojima je Burdette Loomis, profesor na Univerzitetu Kansasa, vjeruju da, u najmanju ruku, razmatra da se kandiduje za Senat.

“On bi rekao da ga sve ovo ne sprječava da obavlja svoju dužnost kao državni sekretar. Ali prilično je neobično da državni sekretar ispituje raspoloženje i razmišlja da se možda kandiduje za Senat.”

Sekretar Pompeo tri puta je posetio državu Kaszas, u kojoj ima zvanično boravište, tokom 2019.
Sekretar Pompeo tri puta je posetio državu Kaszas, u kojoj ima zvanično boravište, tokom 2019.

Istraga o opozivu, u kojoj se ispituje odluka Trumpove administracije da uskrati vojnu pomoć Ukrajini, mogla bi da ima negativan uticaj na Pompeove izborne šanse, kaže za Glas Amerike profesor Loomis.

"Iskreno, prethodnih nekoliko mjeseci i nedjelja, mislim da je bačena sjenka na Pompeovu reputaciju državnog sekretara. Još nije jasno kakvu je ulogu imao u Ukrajini. A iz dana u dan, sve je očigledniji pad morala u State Departmentu.”

Dok se, u istrazi o opozivu, sve više ispituje njegova uloga u Ukrajini, Pompeo je lokalnim novinarima poručio da građane Kansasa ne zanima, kako je rekao, “buka” u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG