Linkovi

Pompeo putuje u Evropu, Afriku i na Bliski istok


Mike Pompeo
Mike Pompeo

Državni sekretar Mike Pompeo putuje u Minhen na bezbjednosnu koferenciju, da bi zatim posjetio Senegal, Angolu, Etiopiju, Saudijsku Arabiju i Oman, a bezbjednosne i ekonomske veze, kao i zajedničke vrijednosti biće glavna tema na svim tim stanicama.

U Minhenu, na bezbjednosnoj konferenciji, Pompeo će zajedno sa svjetskim liderima vjerovatno raspravljati i o koronavirusu, naporima u cilju okončavanja nasilja u Avganistanu, bezbjednosnoj situaciji u Iraku i pretnji koju predstavlja Iran.

Pompeova posjeta podsaharskoj Africi biće prva otkako je preuzeo dužnost državnog sekretara, a prva stanica na toj turneji biće Senegal. Visoki zvaničnici State Departmenta rekli su novinarima da SAD imaju 60 godina duge odnose sa Senegalom i da sa Dakarom dijele snažne demokratske vrijednosti.

"Senegal je ekstremno snažan bezbjednosni partner Sjedinjenih Država. Posebno po pitanju vrlo ozbiljnih problma bezbjednosti, terorizma i konflikta koji se odvijaju u regionu, Senegal je apsolutni bastion."

Visoki zvaničnik State Departmenta izjavio je da Senegal izvozi stabilnost, umjesto nestabilnosti, i da je veoma tolerantno društvo, na mnogo načina model za čitav kontinent. Pompeo planira da se sastane sa predsjednikom Senegala, Mackyjem Sallom.

Afrička komanda SAD saopštila je da je trenutno oko 6.000 vojnika Sjedinjenih Država raspoređeno u Africi, ali taj broj bi mogao da bude umnajnen u sklad sa globalnim preispitivanjem koje sprovodi Pentagon. Predsjednik Senegalarekao je da bi povlačenje snaga SAD bilo greška i da bi Afrikanci to mogli pogrešno da razumiju.

Preispitivanje u Pentagonu događa se u trenutku dok odbrambeni i obavještajni zvaničnici SAD ponovo iznose zabrinutost po pitanju širenja sve sposobnijih terorističkih grupa po Africi, upozoravajući da bi neke mogle da postanu tako moćne da ne bi više bilo moguće degradirati ih.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG