Linkovi

Pompeo priznao da je čuo Trumpov sporni razgovor


Američki državni sekretar Mike Pompeo u obraćanju medijima u Rimu (Foto: AP/Andrew Medichini)
Američki državni sekretar Mike Pompeo u obraćanju medijima u Rimu (Foto: AP/Andrew Medichini)

Američki državni sekretar Mike Pompeo priznao je da je učestvovao u telefonskom razgovoru predsjednika Donalda Trumpa i ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, koji je doveo do pokretanja istrage o Trumpovom opozivu.

“Slušao sam taj razgovor. Znam tačno šta je američka politika prema Ukrajini, i uvijek je bila konzistentna", rekao je Pompeo na konferenciji za novinare u Rimu.

Razgovor Trumpa i Zelenskog je suština prijave uzbunjivača, koji navodi da je Trump zloupotrebio položaj time što je od ukrajinskog predsjednika tražio da istraži potencijalnog Trumpovog rivala na izborima 2020 Joe Bidena.

Sekretar Pompeo trenutno ratuje sa Kongresom, koji je od State Departmenta tražio da dostavi sva dokumenta u vezi sa Ukrajinom i uputio obavezujući poziv za svjedočenje za petoro zaposlenih. Pompeo je taj zahtjev kritikovao.

“Zvali su zaposlene u State Departmentu direktno i rekli im da ne stupaju u kontakt sa pravnim savjetnikom u Sekretarijatu. Nećemo tolerisati da ljudi na Capitol Hillu maltretiraju i zastrašuju zaposlene u State Departmentu”.

U prošlonedjeljnom intervju za televiziju Ej-Bi-Si, državni sekretar je bio neodređen u odgovoru na pitanje šta je znao o razgovoru, zbog kojeg je uzbunjivač iz obavještajne zajednice podnio žalbu generalnom inspektoru, u kojoj je izrazio zabrinutost da se Trump zalaže za strano miješanje u izbore 2020. godine, zahtjevom da Ukrajina istraži demokratskog predsjedničkog kandidata Joe Bidena.

Demokrate intenziviraju istragu, Tramp ih optužuje za puč
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Demokrate odbacuju Pompeove tvrdnje. Predsjedavajući Odbora za obavještajna pitanja Adam Šif ističe i da će svaki pokušaj Bijele kuće i drugih zvaničnika da blokiraju istragu ili da na nju utiču - biti smatran opstrukcijom.

“Pokušaj državnog sekretara, predsjednika ili bilo koga da utiče na sposobnost Kongresa da poziva svjedoke u istrazi biće smatran dokazom za opstrukciju zakonskih nadležnosti Kongresa”.

Uprkos sukobu, kongresni odbori nastavljaju da prikupljaju činjenice. Tokom dana na Capitol Hillu je bio i generalni inspektor u State Departmentu, inače organ interne kontrole, koji je zatražio hitan brifing sa kongresmenima. TV mreža ABC saznaje da je takav sastanak neuobičajen, a tema su vjerovatno dokumenti o odnosima sa Ukrajinom, koje je Kongres zatražio od State Departmenta. U narednim danima pred Kongresom će svjedočiti i drugi zaposleni u State Departmentu koji se pominju u prijavi uzbunjivača.

U međuvremenu, predsjednik Donald Trump nastavlja da insistira na tome da sazna identitet uzbunjivača i želi da razgovara sa njim.

Predsjednik Trump kritikovao je istragu u okviru procedure opoziva protiv njega kao "puč".

"Kako saznajem sve više svakog dana, dolazim do zaključka da ovo što se odigrava nije opoziv, ovo je PUČ, s namjerom da se oduzme moć narodu, njihov GLAS, njihove slobode, njihov Drugi amandman, religiji, vojska, zid na granici i njihova Bogom dana prava kao građana Sjedinjenih Američkih Država!" napisao je Trump na Tviteru.

Većinske demokrate u Predstavničkom domu nastavljaju sa istragom u vezi sa opozivom da bi utvrdile da li žele da zvanično podignu optužnicu protiv Trumpa, koristeći svoje ustavno pravo da smijene zvaničnike koji su umiješani u "izdaju, potkupljivanje ili druga teška krivična djela i prestupe".

Odbori za obavještajne aktivnosti, nadzor i spoljnopolitička pitanja Predstavničkog doma tražili su da u sredu čuju svjedočenje bivše američke ambasadorke u Ukrajini Mari Jovanovič, ali je ono pomjereno za sljedeću nedjelju. Bivši američki izaslanik za Ukrajinu Kurt Volker trebalo bi da se pojavi pred tim odborima u četvrtak.

Trump je mnogo puta ponovio da u razgovoru sa Zelenskim nije uradio ništa loše. Međutim, uzbunjivač iz obavještajne zajednice podnio je prijavu u kojoj je izrazio zabrinutost da je Trump tražio strano miješanje u izbore 2020. tražeći od Ukrajine da pokrene istragu protiv demokratskjog kandidata Joe Bidena.

Pompeo je u utorak poslao pismo predsjedavajućem Odbora Predstavničkog doma za spoljnopolitička pitanja Eliotu Engelu u kojem navodi da su zahtjevi za dokumenta i iskaze sadašnjih i bivših zvaničnika "mogu da se shvate samo kao pokušaj zastrašivanja, maltretiranja i neodgovarajućeg tretmana" osoblja Sekretarijata.

On je rekao da zahtjevi izazivaju "znatne pravne i proceduralne zabrinutosti" i odbacio upozorenja da će se nesaradnja smatrati opstrukcijom.

Engel je, zajedno sa predsjedavajućim Odbora za Nadzor Ilajdžom Kamingsom i predsjedavajućim Odbora za obavještajne aktivnosti Adamom Šifom, odgovorio ističući da je Pompeo slušao razgovor Trumpa i Zelenskog, što znači da ima "očigledan konflikt interesa" i da "ne bi trebalo da donosi bilo kakve odluke u vezi sa svjedočenjima svjedoka ili dostavljanje dokumenata u cilju da zaštiti sebe ili predsjednika".

Republikanski senator Čak Gresli jedan je od rijetkih republikanaca koji su stali na stranu uzbunjivača – i smatra da ga treba saslušati i zaštititi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG