Linkovi

Pompeo u Tbilisiju: Podrška suverenitetu Gruzije nepokolebljiva


Gruzijski i američki zvaničnici tokom susreta u Tbilisiju (Foto: AP Photo/Patrick Semansky)
Gruzijski i američki zvaničnici tokom susreta u Tbilisiju (Foto: AP Photo/Patrick Semansky)

Mike Pompeo, američki državni sekretar, sastao se sa gruzijskim državnim zvaničnicima u prijestolnici te zemlje.

Pompeo se, tokom turneje u kojoj obilazi američke saveznike u Evropi i na Bliskom istoku, u Gruziji sastao sa predsjednicom Salomom Zurabišvili, premijerom Giorgijem Gakarijom i ministrom spoljnih poslova Davidom Zalkalijanijem.

"Američka saradnja sa Gruzijom je od najvećeg značaja, a podrška suverenitetu Gruzije usled ruske okupacije je nepokolebljiva", objavio je Pompeo poslije razgovora na društvenoj mreži Twitter.

Gruzijski premijer Gakarija označio je saradnju sa Sjedinjenim Državama kao najznačajnije partnerstvo, rekavši da Gruzija cijeni američku podršku njenom teritorijanom integritetu.

Od 2008. godine i ratnog sukoba Gruzije i Rusije dvije pokrajine, Južna Osetija i Abhazija, jednostrano su proglasile nezavisnost od Gruzije. U međunarodnim okvirima za to su dobile podršku Rusije.

Takođe, Pompeo je objavio da je tokom susreta sa gruzijskim zvaničnicima ukazao na značaj nastavka sprovođenja demokratskih reformi. Istakao je potrebu za održavanjem slobodnih i fer izbora kao i mogućnosti za opsežnim razmjenama mišljenja i stavova.

Pompeo će nakon Gruzije posjetiti Izrael gde će sa premijerom Benjaminom Netanjahuom razgovarati o nedavno postignutim sporazumima o normalizaciji odnosa sa Bahreinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Američki državni sekretar će tokom turneje posjetiti i Ujedinjne Arapske Emirate, Katar i Saudijsku Arabiju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG