Linkovi

Pompeo optužio Iran za napad na tankere u Omanskom zalivu


Naftni tanker gori u Omanskom moru, 13. juna 2019.
Naftni tanker gori u Omanskom moru, 13. juna 2019.

Dva naftna tankera oštećena su u napadima u Omanskom zalivu nadomak obale Irana – jednom od najprometnijih morskih puteva za prevoz nafte na svijetu.

Norveška pomorska agencija saopštila je da su se tri eksplozije dogodile na norveškom tankeru, a prethodno je napadnut tanker u vlasništvu Japana. Američki državni sekretar Mike Pompeo za napad je optužio Iran a na osnovu, kako je rekao, obavještajnih podataka o korištenom oružju.

Teheran je prethodno saopštio da nema veze sa incidentom i da neko pokušava da destabilizuje odnose Irana i međunarodne zajednice. O napadu će, na zahtjev Sjedinjenih Država, raspravljati i Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

U vodama između arapskih država zaliva i Irana – dva tankera u plamenu. Oba broda prevozila su petrohemijske sirovine, koje su se u napadu zapalile. Zbog napada, cijena nafte skočila je 4 procenta. Prošlog mjeseca, još četiri tankera oštećena su u eksplozijama morskih mina.

Norveški vlasnik zapaljenog tankera saopštio je da je njegova posada bezbjedna. Iran je saopštio da je spasio 21 člana posade sa japanskog i 23-je sa norveškog, ali su tu tvrdnju osporile SAD, navodeći da je njihova mornarica spasila neke od članova posade.

Kompanija koja je iznajmljivala jedan od tankera sumnja da ga je pogodio torpedo dok je, prema jednom izvoru, brod oštetila magnetna mina.

Peta flota američke mornarice, stacionirana u Bahreinu, saopštila je da je pružila pomoć tankerima kada je upućen SOS signal.

Obalska straža Emirata kod naftnog tankera nadomak obale Fudžaire, 13. maja 2019. poslije sabotaže dva tankera u tom regionu.
Obalska straža Emirata kod naftnog tankera nadomak obale Fudžaire, 13. maja 2019. poslije sabotaže dva tankera u tom regionu.

Saudijska Arabija i SAD krive Iran za prošlomjesečne napade na tankere u zalivu, što Teheran demantuje. U regionu već vlada velika napetost zbog tih incidenata, koji su se dogodili u trenutku spora između Irana i SAD u vezi sa nuklearnim programom Teherana.

Generalni sekretar UN Antonio Guterres snažno je osudio napade.

"Duboko sam zabrinut zbog incidenata u Hormuškom moreuzu. Snažno osuđujem svaki napad na civilne brodove. Moramo da utvrdimo činjenice i da se razjasni ko je odgovoran. Svijet ne može da sebi priušti veliki sukob u regionu Persijskog zaliva”, rekao je on.

Napadi su izazvali potres u naftnoj industriji, a porastao je strah za bezbjednost brodova i posade koji plove kroz Hormuški moreuz – najvažniju naftnu arteriju na svijetu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG