Linkovi

Pompeo ohrabrio Srbiju da obnovi dijalog sa Kosovom


Predjsednik Srbije Aleksandar Vučić i državni sekretar SAD Mike Pompeo pre radnog ručka u New Yorku, 20. avgusta 2019.
Predjsednik Srbije Aleksandar Vučić i državni sekretar SAD Mike Pompeo pre radnog ručka u New Yorku, 20. avgusta 2019.

Državni sekretar SAD Mike Pompeo poručio je tokom susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u New Yorku da ohrabruje Srbiju da se fokusira na strateški cilj - članstvo u EU i da obnovi dijalog sa Kosovom, saopštio je State Department.

Pompeo i Vučić razgovarali su o bilateralnoj viziji stabilnog, sigurnog i prosperitetnog regiona Zapadnog Balkana i kontinuiranoj podršci SAD na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

Sekretar Pompeo je ohrabrio Srbiju da se fokusira na taj strateški cilj ubrzanim sprovođenjem reformi i da obnovi dijalog sa Kosovom o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa koji vodi međusobnom priznanju“, navodi se u saopštenju State Departmenta.

Pompeo je ponovio da obje strane treba da izbjegavaju provokacije koje ometaju proces normalizacije i da se angažuju u duhu kompromisa i fleksibilnosti koji su neophodni da se postigne dogovor i iskoriste potencijali obje zemlje.

Državni sekretar SAD je tokom susreta sa Aleksandrom Vučićem pohvalio „snažne veze SAD i Srbije", navodi se u saopštenju State Departmenta.

​Pompeo je ranije na Twitteru objavio fotografiju sa predsjednikom Srbije i napisao da će „Normalizacija odnosa sa Kosovom ojačaće stabilnost i prosperitet za Srbiju, Zapadni Balkan i transatlantsku zajednicu”.

​Pompeo i Vučić sastali su se u New Yorku na radnom ručku organizovanom na marginama sjednice Savjeta bezbjednosti UN o situaciji na Bliskom istoku koji je bio zatvoren za medije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u izjavi medijima, poslije razgovora sa Pompeom, rekao da vjeruje da će Amerika još snažnije željeti, kako se izrazio, na različite načine da se uključi u rješavanje problema u regionu Zapadnog Balkana.

“Čini mi se da sam na najkraći i najjednostaviji način zamolio američku administraciju da pokuša, iako je to i do sada činila da, možda još snažnije utiče na kosovsko-metohijske Albance da ukinu takse koje su nam nametnute pre skoro godinu dana. I po tom pitanju nema sumnje da imamo američku podršku jer i oni kao i mi smatraju da je važan nastavak dijaloga i Prištine”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija je odmah po ukidanju taksi koje su vlasti u Prištini uvele na proizvode iz Srbije, spremna na nastavak dijaloga sa Kosovom.

“Govorio sam o tome da je Srbija spremna, bez obzira na unutrašnju političku agendu i što to nikome ne donosi poene iz vlasti u Srbiji i u centralnoj Srbiji, u svakom trenutku - čim se takse ukinu krene u otvoreni politički dijalog sa Albancima. Nije važna politička cena koja treba da se plati – a ljudi u našoj zemlji imaju prilično nežne uši. Ne vole da slušaju stvari koje imaju veue sa realnošću – već više ono što ima veze sa našim mitovima. Rekao sam da smo spremni da razgovaramo i da dobro razumemo da, ukoliko bi ikada došlo do bilo kakvih rešenja, da ta rešenja neće I ne smeju da budu na zadovoljstvo bilo koje strane. Jer to je dokaz da ta rešenja mogu da opstanu dugoročno”, naveo je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da je visokom američkom zvaničniku prenuo i da se nada da Amerikanci razumiju da od odnosa Srba i Albanaca, koje je označio kao dva najveća naroda na Balkanu, zavisi budućnost tog regiona.

“Da što pre nađemo nekakav dogovor za bolju budućnost svih ljudi. Govorio sam i o važnosti zaštite naših sakralnih objekata, crkava i manastira na Kosovu i Metohiji – posebno imajući u vidu poslednje slučajeve koji se na Kosovu događaju”, ukazao je Aleksandar Vučić.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG