Linkovi

Pompeo izbacivanje reportera sa putovanja nazvao "savršenom porukom" o slobodi medija


FILE - U.S. Secretary of State Mike Pompeo steps from a plane upon arrival in Tashkent, Uzbekistan, Feb. 2, 2020.
FILE - U.S. Secretary of State Mike Pompeo steps from a plane upon arrival in Tashkent, Uzbekistan, Feb. 2, 2020.

WASHINGTON - Američki državni sekretar Mike Pompeo u nedjelju se suočio s više pitanja u vezi sa svojim postupanjem s novinarima nakon što je izbacio izvjestitelja Nacionalnog javnog radija s vikend putovanja istočnom Evropom i Srednjom Azijom.

Tokom zaustavljanja u Bjelorusiji, Uzbekistanu i Kazahstanu, Pompeo je pozvao na labavljenje ograničenja za štampu usred kritike zbog njegove odluke da ukloni izvjestitelja NPR-a Michele Kelemen iz grupe putujućih novinara nakon nedavnog intervjua s jednim od njenih kolega.

Pompeo je naglo završio razgovor koji je 24. januara u State Departmentu izveštavala s NPR Mary Louise Kelly kad je promijenila temu iz Irana u Ukrajinu i osporila njegovu tvrdnju da podržava bivšu američku ambasadorku u Ukrajini Mariu Yovanovitch.

Pompeo je tada navodno otvorio obilnu tiradu prema novinarki prije nego što je Kelly pozvao da nađe Ukrajinu na karti.

Aigerim Toleukhanova iz Radija Azattyq, kazahstanske službe Radio Slobodne Evrope, pitala je u utorak američkog diplomata "kakvu poruku" takvo "konfrontacijsko" ponašanje šalje "zemljama poput Kazahstana, Uzbekistana i Bjelorusije, čije vlade rutinski suzbijaju slobodu štampe?"

"Da, intervju sa izvještačem NPR-a nije bio ništa više konfrontacijski nego drugi intervjui", rekao je. "U Americi je to veličina naše nacije. Reporteri poput vas mogu mi postavljati bilo kakva pitanja. Sva pitanja; dobijamo stotine i stotine pitanja. Razgovaramo otvoreno, izražavamo svoje mišljenje. Oni postavljaju njihova pitanja. Tako postupamo u Americi.

"A s obzirom na to tko putuje sa mnom", nastavio je, "uvijek dovodim veliki medijski kontingent, ali tražimo određene vrste ponašanja, a to je jednostavno da govore istinu i budu iskreni. Kada to učine, oni mogu da učestvuju, a ako to ne urade, to jednostavno nije prikladno - iskreno, nije pošteno prema ostalim novinarima koji zajedno sa njima učestvuju. "

"Ali kakvu će poruku poslati našim ..." Toleukhanova je počela pitati prije nego što je Pompeo nastavio govoriti preko nje.

"To je savršena poruka, savršena poruka o slobodama medija", rekao je, dodavši da je izvjestitelj o NPR-u bio na svojoj subotnjoj konferenciji za novinare i da se nada da će ostatak svijeta slijediti američke "širom otvorene" slobode štampe.

Međutim, Shaun Tandon, predsjednik udruženja dopisnika State Departmenta, primjećuje da je medijski korpus State Departmenta znatno smanjen u trenutnoj administraciji.

"Dva novinara za tisak, tročlana televizijska ekipa i jedan fotograf putuju na aktualna putovanje sekretara Pompea; postojao je i sedmi novinar, sve dok novinar radio stanice iz NPR-a nije uklonjen", rekao je Tandon u izjavi za VOA.

"Kontigent od 13 novinara rutinski je pokrivao državne sekretare prethodnih administracija i republičke i demokratske administracije."

Tandon je također rekao da, iako se organizacija slaže s Pompeovom izjavom, novinari trebaju biti slobodni da mu postave "svako pitanje i sva pitanja", reporterka NPR-a Michele Kelemen nije trebala biti uklonjena iz grupe novinara.

"... Ne mislimo da uklanjanje dugogodišnjeg člana putujućeg novinarskog korpusa nakon što je kritikovao drugog novinara iz njene organizacije šalje 'savršenu poruku'", rekao je. "Udruženje dopisnika State Departmenta ujedinjeno je u našem uvjerenju da je izvjestitelj radio bazena iz NPR-a trebao biti u avionu."

Al Tompkins, koji predaje etiku novinarstva na Institutu Poynter, organizaciji koja zagovara slobodu medija, rekao je za VOA da je zabrinut naporima Trumpove administracije da ograniči i kontroliše medije kod kuće te da autoritarnim vladama daje više mogućnosti da cenzurišu medije i zatvaraju novinare nekažnjeno.

"Postoji određeni virusni efekat koji se događa kada predsjednik Sjedinjenih Država, kada državni sekretar, postupi na ovaj način. Podstiče one na drugim mjestima koja imaju još manje slobode štampe da to učine još više", rekao je.

Predsjednik Donald Trump prošlog je utorka pohvalio Pompea za njegovo rukovanje sa Kelly, na koju je Pompeo navodno vikao i psovao. John Lansing, predsjednik i izvršni direktor NPR-a žestoko je branio Kelly rekavši da je ona "jedan od najpoštovanijih, istinitijih, faktičkih profesionalnih i etičkih novinara u Sjedinjenim Državama.

Lansing je bivši izvršni direktor i direktor američke Agencije za globalne medije, američke vladine agencije koja nadgleda Glas Amerike, Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty, Ured za emitovanje Kube, Radio Slobodna Azija i Broadcasting Networks.

Izvještači Glasa Amerike također su dio grupe za diplomatske informacije koja redovno putuje sa državnim sekretarom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG