Linkovi

Mike Pompeo: Iran mora postati normalna država


Ekskluzivni intervju Glasa Amerike s državnim sekretarom Pompeom
Ekskluzivni intervju Glasa Amerike s državnim sekretarom Pompeom

U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, državni tajnik Mike Pompeo je u detalje govorio o novoj američkoj strategiji prema režimu u Teheranu, i želji da Iran postane prijatelj.

Američki državni sekretar Mike Pompeo je izjavio da, ukoliko iransko vodstvo udovolji američkim zahtjevima da se, kako se izrazio, ponaša kao normalna država, Amerikanci će posjećivati Iran i tretirati tu zemlju kao prijatelja.

U ekskluzivnom intervjuu sa direktoricom mreže Glasa Amerike na perzijskom jeziku, Satareh Derakhshesh, gospodin Pompeo je rekao kako je cilj nove strategije prema Iranu, o kojoj je on osobno govorio početkom sedmice, uspostaviti uvjete iranskim vjerskim čelnicima, da se „ponašaju kao normalni lideri jedne zemlje”.

Pompeo je također kazao da “normalni lideri” ne pljačkaju svoj narod, niti trače novac zemlje na “avanture” poput onih u Siriji i Jemenu.

“Ukoliko možemo uspostaviti uvjete pod kojima će Iran obustaviti takvo ponašanje, iranski narod će postići veliki uspjeh, Amerikanci će početi posjećivati tu zemlju, i događat ce se mnoge sjajne stvari, koje mi dijelimo sa svojim prijateljima i saveznicima”, kazao je državni sekretar.

Prvi čovjek američke diplomacije je potom u detalje objasnio uvjete - njih 12 -, između ostaloga rekavši da Iran mora dozvoliti stručnjacima iz UN-ove agencije za atomsku energiju da pregleda sve nuklearne objekte i lokacije, laboratorije i istraživačke centre.

Pompeo je potom naglasio da Iran mora prestati s prijetnjama da će uništiti Izrael, kao i s sličnim prijetnjama i neprijateljskim akcijama prema susjednim zemljama.

Američki državni sekretar je naglasio da Washington, međutim, ne zahtijeva niti ide prema promjeni režima u Teheranu, a pozvao je i iranske disidente i izgnanike da to ne zahtijevaju niti da teže prema tome.

“Sve dok su njihovi ciljevi i akcije u skladu sa američkim, mi ćemo podržavati disidentske napore”, kazao je Pompeo.

Mike Pompeo je potom naglasio da će administracija predsjednika Trumpa podržati nastojanja američkog Kongresa da se usvoji zakon kojem je cilj razotkriti tajna bogatstva i bankovne račune iranskih najviših lidera, koje mnogi unutrašnji kritičari smatraju korumpiranim.

​“Iranski narod zaslužuje istinu. Imate visoke zvaničnike koji sebi grabe novac, i vode kao neke biznise, koji su samo zavjesa za krađu, da vam pravo kažem. U onoj mjeri u kojoj to možemo dokazati i pokazati, mi bismo to i objavili tako da iranski narod može sam vidjeti i donijeti zaključak o tome žele li da ti ljudi vode njihovu zemlju“, rekao je Pompeo.

Drzavni tajnik i novinarka Glasa Amerike Satareh Derakhshesh
Drzavni tajnik i novinarka Glasa Amerike Satareh Derakhshesh

Gospodin Pompeo je zaključio intervju za Glas Amerike riječima da State Department svaki dan pokušava postići da se iz Irana kući dovede oteti Amerikanac Robert Levinson, koji je u toj zemlji nestao jos 2007. godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG