Linkovi

Pompeo i drugi čovjek S. Koreje planiraju samit Trumpa i Kima


Američki državni sekretar Mike Pompeo i visoki sjevernokorejski zvaničnik Kim Jong Chol tokom susreta u New Yorku, 30. maj 2018
Američki državni sekretar Mike Pompeo i visoki sjevernokorejski zvaničnik Kim Jong Chol tokom susreta u New Yorku, 30. maj 2018

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da je imao "veoma dobru radnu večeru" sa visokim sjevernokorejskim zvaničnikom Kim Jong Cholom, uoči razgovora u četvrtak o potencijalnom samitu sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una i predsjednika Donalda Trumpa narednog mjeseca.

Pompeo je u srijedu veče tweetovao fotografiju kako se rukuje sa Kim Jong Cholom, kao i još jednu kako sjede za stolom u jednom stanu blizu sjedišta Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Pompeo je u četvrtak na Twitteru poručio da je "potencijalni samit" američkog i sjevernokorejskog lidera "izvanredna prilika za Sjevernu Koreju da dostigne bezbjednosni i ekonomski prosperitet".

Kim Jong Chol je najviše rangirani sjevernokorejski zvaničnik koji je posjetio Sjedinjene Države u posljednjih 18 godina. Ni on, ni Pompeo nisu se obraćali novinarima po dolasku na večeru. Bijela kuća je saopštila da ih u četvrtak očekuju cjelodnevni razgovori.

O potencijalnom samitu razgovara se i u Panmundžomu, na granici dvije Koreje, i u Singapurum gdje bi Trump i Kim trebalo da razgovaraju.

Bijela kuća je u međuvremenu je saopštila da se "potpuna denuklearizacija Korejskog poluostrva" ne odnosi na američki odbrambeni sistem u Južnoj Koreji koji obuhvata podmornice sa nuklearnin naoružanjem i bombardere koji mogu da nose nuklearne bombe.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG