Linkovi

Pomorski manevri SAD i deset zemalja jugoistočne Azije


Manevri ratnih mornarica Sjedinjenih Država i deset zemalja Jugoistočne Azije počeli su jutros, što posmatrači vide kao jačanje rivalstva SAD prema Kini.

Osam ratnih brodova, četiri borbena aviona i više od hiljadu vojnika treba da učestvuje u ovim zajedničkim vježbama koje su lansirane iz mornaričke baze južno od tajlandskog ljetovališta Pataja.

Manevri traju pet dana u Tajlandskom zalivu i Južnokineskom moru, objavila je Ambasada SAD u Bangkoku.

Državni sekretar SAD Mike Pompeo je na regionalnom samitu sa deset zemalja članica Udruženja država jugoistočne Azije (ASEAN) učestvovao radi promocije "indo-pacifičke strategije" predsjednika Donalda Trumpa.

To je ocijenjeno kao provokacija za Kinu dok vodi trgovinski rat sa Washingtonom.

Te dvije sile su u sukobu Južnokineskom moru, bogatom resursima na koje pravo gotovo u cjelini polaže Peking, a dijelom Vijetnam, Filipini, Malezija i Brunei.

Azijski gigant podržava svoje pretenzije na suverenitet nad tom pomorskom zonom vitalnom za svjetsku trgovinu vještačkim utvrđivanjem ostrva koja kontroliše i instaliranjem naoružanja. Washington smatra da su te aktivnosti prijetnja bezbjednosti u regionu.

Američka ratna mornarica redovno sprovodi operacije nazvane "Sloboda plovidbe" da bi se suprotstavila Pekingu.

Vježbe koje su počele danas omogućiće "saradnju na zajedničkim prioritetima za pomorsku sigurnost u regionu", rekao je viceadmiral Fil Savier, zapovjednik Sedme flote SAD.

Ratna mornarica Mjanmara učestvuje u manevrima uprkos američkim sankcijama uvedenim protiv nekoliko vojnih zvaničnika te zemlje zbog "etničkog čišćenja" muslimana Rohinja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG