Linkovi

Pomoć Ukrajini može zavisiti od toga ko će kontrolisati Kongres 2023.


Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obraća se virtuelno Kongresu SAD-a, 16. mart 2022.
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obraća se virtuelno Kongresu SAD-a, 16. mart 2022.

Predstojeći novembarski izbori na sredini predsjedničkog mandata, na kojima se osporava kontrola nad oba doma Kongresa Sjedinjenih Država, mogli bi da imaju značajne posljedice po najveći spoljnopolitički izazov sa kojim se trenutno suočava Bidenova administracija: ruska invazija na Ukrajinu.

Otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio svojim trupama da uđu u Ukrajinu u februaru, SAD i njihovi saveznici, uključujući većinu zemalja NATO-a, usmjeravaju pomoć i oružje u zemlju kako bi pomogli vladi i odbili osvajače.

Dok američka javnost i dalje podržava široku podršku Ukrajini, a zakone koji predviđaju pomoć usvajaju velike dvopartijske većine, glasna manjina republikanskih poslanika, uz odjek brojnih uticajnih glasova u širem konzervativnom pokretu, kritikovala je federalnu vladu, rekavši da troši previše i potencijalno produžava sukob.

Pritisak na politiku SAD

Sada, neki stručnjaci dovode u pitanje stepen do kojeg bi ta manjina mogla da utiče na američku politiku ako stranka uspješno zauzme Predstavnički dom, Senat ili oba tijela Kongresa u novembru.

"Mislim da je to najvažnije za mnoge ljude u Washingtonu koji podržavaju ono što radimo u Ukrajini", rekao je za Glas Amerike Conor Savoy, viši saradnik u Centru za strateške i međunarodne studije.

Savoy je rekao da je značajan broj republikanskih poslanika koji su do sada glasali protiv pomoći Ukrajini - uključujući mnoge od 57 koji su glasali protiv paketa pomoći od 40 milijardi dolara u maju - to učinili zbog zabrinutosti zbog nedostatka nadzora nad potrošnjom.

Ali drugi uključuju mnoge samozvane populiste u stilu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji su instinktivno sumnjičavi prema trošenju za inostranu pomoć, čak i kada je ono podržalo rukovodstvo stranke.

"Ovo im se ne sviđa", rekao je Savoy. "Oni misle da je to novac za strane pacovske kanale."

Iako je bilo i određenog demokratskog protivljenja potrošnji za Ukrajinu, otpor u toj stranci je bio daleko manji. U kombinaciji sa širokom podrškom republikanaca, demokratske većine su uspijevale da proguraju pakete pomoći.

Određivanje otpora

Daleko je od izvjesnog da bi se stvari promjenile ako GOP (Republikanska stranka) preuzme vlast u Kongresu, s obzirom na to da većina republikanaca i dalje podržava pomoć Ukrajini. Međutim, važno je zapamtiti da je u Kongresu odlučna manjina često u stanju da izrazi volju većine.

Prije jedne decenije, dok je Republikanska partija vodila Predstavnički dom, osnovna grupa konzervativaca — Klub za slobodu — dosljedno je kočila napore svog rukovodstva da sklopi budžetske sporazume sa tadašnjim predsjednikom Barackom Obamom, što je dovelo do zatvaranja vlade i straha od neizvršenja obaveza od strane odjeljenje trezora.

Neki posmatrači su primjetili rastući razdor između rukovodstva Republikanske partije i njenog populističkog krila.

"Raskol između republikanaca iz establišmenta stranke i populista u Trumpovom stilu postavlja pitanje da li predsjednik Joe Biden može da se osloni na zakonodavce da će nastaviti da finansiraju priliv američke vojne opreme u Ukrajinu ako demokrate izgube kontrolu nad Kongresom", primjetio je prošlog mjeseca website Defense News.

Tokom predizborne kampanje, demokrate su koristile prijetnju republikanskog preuzimanja vlasti koje će ugasiti pomoć Ukrajini kao tačku za razgovor.

U državi Ohio, demokratski kandidat za Senat Tim Ryan je više puta slijedio svog republikanskog protivnika, J. D. Vancea, priznajući kasnije: "Baš me briga šta će se desiti sa Ukrajinom na ovaj ili onaj način".

Konzervativne grupe su sumnjive

Tokom vikenda, uticajna Konzervativna politička akciona konferencija (CPAC) objavila je tvit koji je odmah privukao široku pažnju jer se činilo da potvrđuje Putinovu tvrdnju da je "anektirao" četiri regiona Ukrajine.

"Vladimir Putin najavljuje aneksiju četiri ukrajinske okupirane teritorije", navodi se u tvitu. "Biden i demokrati nastavljaju da šalju Ukrajini milijarde dolara poreskih obveznika. U međuvremenu, napadnuti smo na našoj južnoj granici. Kada će demokrate staviti #Ameriku na prvo mjesto i okončati davanje poklona Ukrajini?"

Organizacija je kasnije izbrisala tvit, tvrdeći da ga nije odobrilo njeno rukovodstvo. Zamijenjen je onim koji je Putina nazvao "luđakom", a njegovu invaziju na Ukrajinu nezakonitom.

Međutim, ostala je ista nevoljnost da se nastavi finansiranje Ukrajine na sadašnjem nivou.

"Moramo se suprotstaviti Putinu, ali američki poreski obveznici ne bi trebalo da snose ogromnu većinu troškova", poručio je CPAC.

Druge konzervativne organizacije također su izrazile zabrinutost.

"Američki narod je umoran od neokonzervativnog političkog konsenzusa koji zahtijeva da se milijarde njihovih poreskih dolara potroše na odbranu integriteta ukrajinske granice kada se ne mogu pronaći resursi i upravljanje za naše", rekao je prošlog mjeseca siteu Defense 1 Russ Vought, predsjednik Centra za obnovu Amerike, ocejnjujući da će novi paket pomoći produžiti borbu i "omogućiti regionalnim saveznicima da još jednom izbjegnu svoje bezbejdnosne odgovornosti".

Preusmjeriti resurse

U nedjelju je republikanski kongresmen Matt Gaetz, čiju matičnu državu Floridu upravo poharao uragan, preko Twittera sugerisao da se pomoć Ukrajini preusmjeri na pomoć za njegove birače.

"Dragi Kongrese: U ime mojih sugrađana na Floridi, kojima je veoma potrebna pomoć… Samo nam pošaljite polovinu onoga što ste poslali Ukrajini. U potpisu, vaši sugrađani Amerikanci", napisao je on.

Prošle nedjelje, najavljujući svoj glas protiv rezolucije o potrošnji koja je uključivala više sredstava za Ukrajinu, članica Kongresa Marjorie Taylor Grin je tvitovala: "Danas glasam NE za kontinuiranu rezoluciju o finansiranju 50 američkih država, plus 51. američke države: Ukrajine. Također u vijestima, Vladimir Putin je upravo anektirao veliki dio Ukrajine. Da li i mi finansiramo Rusiju?"

Republikanski lideri u Predstavničkom domu nagovijestili su da će, ako preuzmu vlast, opšti pogled njihovih kokusa - uključujući sve novoizabrane članove - biti uključen u njihovo donošenje odluka.

U izjavi novinarima prošlog mjeseca, predstavnica Elise Stefanik, trećeplasirana republikanka u Predstavničkom domu, rekla je: "Želimo da budemo sigurni da oni dobiju sve informacije. Znam da postoji zabrinutost, s pravom, oko nadzora nad tim dolarima".

Rekla je, međutim, da neće da govori prije izbora novih članova. "To će biti konferencijska odlukatih novih članova."

XS
SM
MD
LG