Linkovi

Novih 625 miliona dolara američke vojne pomoći za Ukrajinu


Biden je telefonom obavijestio Zelenskog o novoj vojnoj pomoći
Biden je telefonom obavijestio Zelenskog o novoj vojnoj pomoći

Sjedinjene Države će Ukrajini dostaviti vojnu pomoć u iznosu od 625 miliona dolara, saopštila je Bijela kuća.

Tu informaciju je američki predsjednik Joe Biden u telefosnkom razgovoru prenio u ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom.

Pomoć obuhvata i lansere pokretnih artiljerijskih raketnih sistema (HIMARS), saopštila je Bijela kuća.

State Department je saopštio da se radi o četiri lansera HIMARS i potrebnim raketama, 32 haubice sa 75.000 metaka municije, 200 vozila sa protivminskom zaštitom, kao i protivpješadijskim minama.

Predsjednik Biden je u razgovoru, kom se pridružila i potpredsjednica Kamala Harris, naglasio da nikada neće priznati rusku aneksiju ukrajinske teritorije.

„Nastavićemo sa podrškom Ukrajini u odbrani od ruske agresije onoliko koliko bude potrebno”, saopštila je Bijela kuća.

Paket pomoći prvi je odobreni od trenutka kada je Rusija nedavno anektirala okupirane ukrajinske teritorije.

Prošle nedjelje, Sjedinjene Države su odobrile pomoć u naoružanju za Ukrajinu vredan 1,1 milijardu dolara, koji je obuhvatao 18 sistema HIMARS, potrebnu municiju, različite vrste sistema protiv bespilotnih letjelica i radara

Od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara, Sjedinjene Države su Ukrajini pomogle sa više od 16,8 milijardi dolara u vojnoj opremi i oružju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG