Linkovi

Aging In Place: Pomoć susjeda starijim susjedima


Aging in Place: Susjedi pomažu starijim susjedima
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Odlazak u dom za starije i nemoćne uvijek postoji kao opcija, ali mnogi žele biti neovisni, ostati u vlastitim domovima - treba im samo povremena mala pomoć susjeda

U mnogim zemljama običaj je da članovi obitelji žive u blizini jedno drugoga, nekoliko generacija katkada živi zajedno i odrasla djeca skrbe za svoje roditelje. Ali u Sjedinjenim Državama, gdje djeca rano napuštaju dom, zbog koledža i karijere, mnogi stariji građani ostaju i žive sami. Opcija je, svakako, odlazak u dom za starije, ali mnogi žele biti neovisni, ostati u vlastitim domovima. U tome im, svojim uslugama, pomažu lokalne vlade i neprofitne grupe. Faiza Elmasry nam predstavlja jednu od tih volonterskih organizacija koja djeluje u washingtonskom pregrađu Hyattsville, na području Marylanda.

Phyllis Ramberg živi sama u Hyattsvilleu, u istoj kući u kojoj su desetljećima živjeli njezini roditelji.

“Djeca me stalno pitaju ‘kad ćeš preseliti u dom za umirovljenike?’, a ja im odgovaram ‘Moji su prijatelji ovdje, moja je crkva blizu, a u blizini imam i mnogo onih koji mi pomažu.’”

Njezini su pomagači njezini susjedi. Prije dvije godine, Lisa Walker je osnovala “Aging in Place,” organizaciju za pomoć starijima u zajednici i zadovoljavanje njihovih potreba. Lisa i njezini prijatelji spadaju u 7% žitelja Hyatsvillea iznad 65 godina starosti.

“Počeli smo razgovarati o nekima od problema koji nas snalaze. Neki su imali problema sa starim roditeljima, a živjeli su daleko od njih.”


Stariji se sada mogu obratiti organizaciji s nekim zahtjevom kao što je kupovina namirnica, mali poslovi po kući, odlazak liječniku. Za pomoć im se dodjeljuje volonter.

“Prijavilo nam se oko 40 volontera,” kaže Lisa Walker. “Kroz provjeru je prošlo njih oko trideset.”

Jedna od njih – Sally Middlebrooks – kaže da je provjera njihove vozačke ili bilo kakve kriminalne povijesti jednako važna kao i obuka koju primaju.”

“Želimo da se stariji građani, naši susjedi, osjećaju sigurno, da znaju da su u društvu pouzdanih osoba.”

Prijevoz do liječnike ordinacije usluga je koja se najčešće traži.

“Sally mi mnogo pomaže,” govori Louise Battiste. “Vodi računa o tome da na vrijeme stignem na zakazani pregled. Gotovo svaki tjedan imam nešto, ja sam starija žena, još malo pa devedeset godina.”

Pružanje pomoći starijima, kaže Sally Middlebrooks, iskustvo je iz kojega se mnogo uči.

“Učim mnogo o samoj sebi, a učim mnogo i o cijelom procesu starenja u mojem gradu. Upoznajem također ljude koje me zadivljuju svojom fleksibilnošću i smislom za humor i svojom sposobnošću da ostanu aktivni i lucidni usprkos slabijem zdravlju, stalnim bolovima i fizičkoj ograničenosti.”

Nisu svi volonteri organizacije Aging in Place umirovljenici.

“Ja želim tu interakciju sa starijima,” kaže studentica Courtney Wattai. “Mislila sam da bi to bio dobar način da se odužim svojoj baki i svojem djedu, da se prisjetim vlastite prošlosti.”

Lisa Walker, koja je pokrenula Aging in Place, sretna je kad vidi da se mlađa generacija angažira.

“Mi stariji se onda možemo malo opustiti i reći – dobro, vi možete više pa i napravite više.”

Njezina je nada da će susjedi u Hyattsvilleu uvijek brinuti jedan za drugoga.
XS
SM
MD
LG