Linkovi

Pomoć stanovnicima siromašnih zemalja - biciklima


Mehaničari zaklade World Bicycle Relief mjesečno sastave 1000 bicikala
Mehaničari zaklade World Bicycle Relief mjesečno sastave 1000 bicikala

Frederick Day uvršten je ove godine među 25 najvećih svjetskih dobročinitelja u izboru financijskog časopisa “Barron’s”

Nakon što je 2004. godine tsunami usmrtio više od 200 tisuća ljudi, poduzetnik iz Chicaga Frederick Day želio je pomoći preživjelima. Njegova firma Sram Corporation proizvodi visoko-kvalitetne komponente za trkaće bicikle. Frederick Day osnovao je zato organizaciju World Bicycle Relief. Ona je u neke od najsiromašnijih zemalja poslala više od 70 tisuća terenskih bicikala.

Bickil kojim je Lance Armstrong pobjeđivao na Tour de France, bio je dijelom izgrađen od dijelova koje je proizvela tvrtka Sram Corporation iz Chicaga.

"Njegove dvije posljednje pobjede bile su s našim dijelovima. Prošle godine, osvajači sva tri prva mjesta vozili su bicikle s našim komponentama," kaže Frederick Day.

Frederick Day osnovao je tvrtku Sram Corporation sa svojim bratom prije gotovo trideset godina. Firma je danas drugi najveći proizvođač dijelova za bicikle u svijetu.

"Proizvodimo sve dijelove koji ulaze u kostur bickla, ali ne i same bicikle," kaže Day.

Nakon što je 2004. godine tsunami pogodio Aziju, Frederick Day je otišao u Sri Lanku. Humanitarne organizacije tražile su od njega novac, no on je imao bolju ideju: "Znali smo da možemo pokrenuti biciklistički program koji bi imao ogroman učinak. Izabrali smo partnera i zajedno dostavili 24,400 bicikala u Sri Lanku. Svi su bili lokalno proizvedeni."

Tako je počeo World Bicycle Relief. Sada ta organizacija pomaže zemljama u Sub-Saharskoj Africi. World Bicycle Relief sastavlja čvrste, otporne i jeftine bicikle i lokalno ih proizvodi. Bicikli su dobri za neravne ceste u Zambiji i drugim zemljama Trećeg svijeta. Ova neprofitna organizacija također podučava lokalne mehaničare kako da popravljaju bicikle. U Zambiji se koristi više od 50 tisuća takvih bicikala. Koristi su trenutne.

"S biciklom možete otići po vodu, otići doktoru. Možete s njim otići na posao ili tražiti novi posao. Dakle, bicikl vam ne osigurava pitku vodu, ali vam daje mogućnost da je donesete," kaže Day.

Todd Ricketts član je upravnog odbora organizacije World Bicycle Relief. On kaže da je prava vrijednosti bicikla, koji košta oko 135 dolara, daleko veća od troška: "Na bicikl se može staviti određeni teret. Prije neki ljudi nisu mogli do tržnice ili bi bili prisiljeni sami sastaviti neko sredstvo prijevoza."

Premda je još uvijek vlasnik tvrtke Sram Corporation, Frederick Day provodi više vremena na širenju programa World Bicycle Relief. Uspjeh u Zambiji otvorio je vrata za slične projekte u Zimbabveu i Keniji. Premda je ostvario uspjeh na poboljšavanju performansi trkaćih bicikala, Day kaže da je njegov najveći uspjeh poboljšanje kvalitete života siromašnih ljudi.

"Za mene, najbolji bicikl je onaj kojim se u udaljenu školu vozi neka odlična učenica. Ili bicikl koji vozi majka koja se bori da prehrani svoju djecu. Nema boljeg bicikla od toga," kaže Day.

Frederick Day uvršten je ove godine među 25 najvećih svjetskih dobročinitelja u izboru financijskog časopisa “Barron’s”.

XS
SM
MD
LG