Linkovi

VOA SRBIJA: Polovina građana za dobre odnose i sa SAD i sa Rusijom


Arhiva - Izložba povodom 100 godina srpsko-američkog savezništva i savezništva Jevreja i Srba, u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, 13. aprila 2018.
Arhiva - Izložba povodom 100 godina srpsko-američkog savezništva i savezništva Jevreja i Srba, u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, 13. aprila 2018.

Svaki drugi građanin Srbije smatra da njegova zemlja treba da ima dobre odnose i sa Amerikom i sa Rusijom, dok 40 odsto vjeruje da će se odnosi između Srbije i SAD u budućnosti popraviti. Većina ispitanika ne zna da su SAD drugi najveći donator Srbiji, odmah iza EU.

To su rezultati istraživanja Instituta za evropske poslove, u kojem se još kaže da četvrtina građana odnosima Srbije i Amerike daje neprolaznu jedinicu, ali da 40 odsto smatra da će se odnosi u budućnosti popraviti, mada većina ne zna kako.

Četvrtina građana odnose Srbije i Amerike ocijenjuje najnižom ocjenom, dok je samo 1,7 procenata dalo tim odnosima najvišu ocjenu 5.

Na skali od 1 do 5 odnosi dvije države ocijenjeni prosečnom ocjenom 2,27. Više ocjene daju žene, građani mlađi od 30 godina, kao i stanovnici Vojvodine.

Na pitanje šta bi poboljšalo odnose Srbije i Amerike 29,4 odsto građana ne zna odgovor, dok petina smatra da se odnosi ne mogu popraviti.

Tek 7,2 odsto ispitanika navodi promjenu odnosa Amerike prema Srbiji, više uvažavanja i razumijevanja, dok 6,5 odsto građana smatra da do poboljšanja odnosa može doći samo ukoliko Srbija pristane da "bude sluga" SAD.

U istom procentu građani se zalažu za poboljšanje dijaloga i političke saradnje, dok 6,3 odsto navodi da bi odnose poboljšalo da se Srbija odrekne Kosova. Samo 5,4 odsto isptanika pominje ekonomsku saradnju i investicije.

Građani su podijeljeni u ocjeni na koji način bi uticao eventualni dolazak Donalda Trumpa u Beograd na odnose Srbije i SAD. Njih 44 posto vjeruje da bi dolazak američkog predsjednika poboljšao odnose Srbije i Amerike, dok 45 odsto misli da bi ishod bio drugačiji, pri čemu stav da bi posjeta imala pozitivne efekte dijele uglavnom žene, građani stariji od 60 godina, dok muškarci i građani mlađi od 60 godina smatraju da posjeta predsjednika Amerike ne bi poboljšala odnose dvije države.

Istraživanje pokazuje i da većina ispitanika nije upoznata sa činjenicom da je Amerika drugi najveći donator Srbiji, poslije EU i njenih članica. Čak 70,4 odsto ispitanih nije upoznato sa donacijama Amerike.

Prema mišljenju 62,2 odsto građana odnosi Srbije i Amerike bili su najbolji u vrijeme Titove Jugoslavije. Samo 13,1 odsto ispitanika smatra da su odnosi Srbije i Amerike bili najbolji prije i tokom Drugog svjetskog, dok njih 11,9 odsto vjeruje da smo sa SAD bili u najboljim odnosima u toku Prvog svjetskog rata.

Interesantno je da 9,1 odsto građana Srbije vjeruje da su nam SAD bile najbliže nakon 5. oktobra, dok 3,7 procenata navodi vrijeme Slobodana Miloševića.

Istraživanje javnog mnijenja objavljeno je povodom 100 godina od podizanja zastave Srbije na Bijeloj kući 28. jula 1918. godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG