Linkovi

Poljski premijer: NATO da preduzme "konkretne korake" zbog krize na granici


Poljski vojnici i policija na granici Poljske i Bjelorusije, 12. novembar (Foto: Irek Dorozanski/DWOT/Rojters)
Poljski vojnici i policija na granici Poljske i Bjelorusije, 12. novembar (Foto: Irek Dorozanski/DWOT/Rojters)

NATO mora da preduzme "konkretne korake" da riješi migrantsku krizu na granici sa Bjelorusijom, rekao je u nedjelju poljski premijer Mateuš Moravjecki i dodao da će Poljska, Litvanija i Letonija možda zatražiti konsultacije u okviru člana 4. Sjevernoatlantskog ugovora. 

Prema tom članu, bilo koja članica može da zahtijeva konsultacije ako smatra da joj je ugrožen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbjednost.

"Razgovaramo sa Letonijom, a naročito sa Litvanijom, o tome da li da aktiviramo član 4. ugovora. Nije dovoljno da javno izrazimo zabrinutost - sada su nam potrebni konkretni koraci i posvećenost cijele Alijanse", rekao je Moravjecki za poljsku državnu novinsku agenciju PAP, a prenosi agencija Reuters.

Hiljade migranata došli su u Bjelorusiju u nadi da će moći da uđu u Evropsku uniju. Međutim, zaglavljeni su na granici na izuzetno niskim temperaturama.

EU optužuje Minsk da je orkestrirao krizu da bi izvršio pritisak na Brisel zbog sankcija uvedenih beloruskom režimu. Međutim, Bjelorusija odbacuje te optužbe.

Američki State Department ocijenio je u nedjelju da potezi Lukašenkovog režima ugrožavaju bezbjednost i izazivaju podjele i da je cilj da se odvrati pažnja od ruskih aktivnosti na granici sa Ukrajinom.

Portparol Ned Price je u saopštenju naveo da je državni sekretar Antony Blinken u subotu razgovarao sa poljskim šefom diplomatije Zbignjevom Rauom i da su dvojica zvaničnika "oštro osudila instrumentalizaciju ranjivih migranata i zatražila od Lukašenka da riješi osnovne uzroke zapadnih sankcija - nepoštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda beloruskog naroda".

"Sekretar je također prenio da duboko cijenu podršku Poljske suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. SAD, Poljska i drugi saveznici i partneri su jedinstveni u tome da osiguraju da Moskva snosi posljedice zbog svoje vojne agresije i štetnih aktivnosti u regionu", navodi se u saopštenju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, ključni saveznik bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka, rekao je da je Rusija spremna da pomogne da se kriza riješi, prenijela je u nedjelju novinska agencija RIA, pozivajući se na njegov intervju za državnu televiziju.

Moravjecki je rekao za PAP da će lideri EU razmotriti dodatne sankcije protiv Bjelorusije, uključujući i "potpuno zatvaranje granice". Dodao je da bi EU trebalo da finansira izgradnju zida na granici na kojoj je, prema navodima poljskih snaga, situacija izuzetno napeta.

Visoki predstavnik EU Josep Borrell, prema navodima medija, rekao je da će Brisel proširiti sankcije protiv Bjelorusije u ponedjeljak i da će biti kažnjene aviokompanije i putničke agencije koje su uključene u transport migranata.

U subotu, grupa od oko 50 migranata probila je blokadu i ušla u Poljsku, saopštila je policija u nedjelju. Svi su uhvaćeni i vraćeni na granicu, saopštila je za novinsku agenciju PAP portparolka pogranične službe. Policija je takođe saopštila da je jedan policajac smješten u bolnicu nakon što je pogođen kamenicom.

Portparol poljskih bezbjednosnih snaga tvitovao je u nedjelju o izvještajima da kamioni prenose kamenje iz bjeloruskih građevinskih kompanija do pograničnih područja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG