Linkovi

Obama: Pogibija predsjednika Kaczynskog i drugih poljskih dužnosnika strašan gubitak za Poljsku, SAD i čitav svijet


Među poginulim poljskim dužnosnicima u nesreći u Rusiji najviši zapovjednik vojske, zamjenik ministra vanjskih poslova, guverner središnje banke, te nekoliko parlamentarnih zastupnika

Poljski predsjednik Lech Kaczynski i mnogi najviši dužnosnici Poljske poginuli su u subotu kad se predsjednički zrakoplov srušio pri pokušaju slijetanja u Rusiji.

Ruski dužnosnici kažu da je zrakoplov buknuo u plamen i razbio se u dijelove nakon što je udario u krošnje drveća pri prilazu zračnoj luci u Smolensku, leteći u gustoj magli. Svih 96 osoba u zrakoplovu je izgubilo živote.

Osamdeset-osam putnika bili su dio izaslanstva poljske vlade s najvišim civilnim i vojnim čelnicima. Poljski dužnosnici su potvrdili da su u zrakoplovu bili predsjednik i njegova supruga Maria, najviši zapovjednik vojske, zamjenik ministra vanjskih poslova, guverner središnje banke, te nekoliko parlamentarnih zastupnika.

Izaslanstvo je bilo na putu u Rusiju na komemoraciju 70. godišnjice masakra u Katynskoj šumi, kada su sovjetske snage ubile 22 tisuće časnika poljske vojske, kraj Smolenska.

Poljski premijer Donald Tusk nesreću je nazvao 'tragedijom', a vlada je proglasila nacionalnu žalost. Stotine ožalošćenih građana okuplja se kraj predsjedničke palače, ostavljajući cvijeće, a sutra će s dvije minute tišine biti odana počast poginulima.

Poljski premijer je rekao da je već u toku istraga o nesreći, te da su poljski istražitelji u Smolensku kamo i on odmah odlazi. Poljska vlada je već održala hitnu sjednicu.

Prema ustavu Poljske, predsjednik parlamenta preuzima predsjedničke dužnosti, najavljuje datum prijevremenih izbora u roku od dva tjedna, a sami izbori se moraju provesti unutar dva mjeseca od dana objave.

Svjetski čelnici sa žalošću reagiraju na vijest o pogibiji poljskog predsjednika

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je nesreću strašnim gubitkom za Poljsku, Sjedinjene Države i čitav svijet. On je kontaktirao poljskog premijera Donalda Tuska i izrazio mu najdublju sućut.

Britanski premijer Gordon Brown rekao je da ga je vijest o nesreći duboko ožalostila, te da će i čitav svijet žalovati. Kazao je da je znao za sve žrtve koje je gospodin Kaczynski podnio u ime pokreta Solidarnost za slobodu Poljske.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nazvao je gospodina Kaczynskog neumornim braniteljem demokracije i slobode i čelnom ličnošću borbe protiv totalitarizma.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je duboku potresenost smrću poljskog predsjednika i svih drugih koji su bili u njegovom zrakoplovu.

XS
SM
MD
LG