Linkovi

Poljske imigrante ne pogađaju ekonomski problemi u Britaniji


Frizer s natpison na Poljskom u West Londonu
Frizer s natpison na Poljskom u West Londonu

Danas oko 600 tisuća istočnih Europljana živi u Britaniji, od čega su 66 posto Poljaci

Skoro sedam milijuna imigranata živi u Britaniji, a jedna posebna skupina među njima drastično je narasla od 2004. godine kad je njihova zemlja primljena u Europsku uniju. Danas oko 600 tisuća istočnih Europljana živi u Britaniji, od čega su 66 posto Poljaci. Naša novinarka JulieAnn McKellog pokušava otkriti zašto britanska poljska zajednica raste i ostvaruje bolje rezultate od drugih tijekom teških ekonomskih vremena u toj zemlji.

U najstarijem i nedvojbeno najpoznatijem poljskom restoranu u Londonu – Gessler at Daquise - svake se večeri priprema malo hrane s mirisom starog kraja. Međutim, za mnoge ovaj je restoran više od hrane - nalazi se u staroj poljskoj četvrti koja je postala otmjeni dio Londona.

Za poljskog imigranta i konobara Jareka Czhanueka to nije samo posao, već mjesto gdje se može družiti s drugim Poljacima u glavnom britanskom gradu. Oslanjao se na prijatelje u ovoj vrlo povezanoj i sve većoj zajednici koncentriranom u West Londonu kad se ranije ove godine doselio u Britaniju. "Pomogli su mi pronaći posao i smještaj, sobu u njihovoj kući i objasnili su mi sve što trebam znati o Engleskoj i Londonu".

Czhanuek je imao jednu prednost u svojoj potrazi za poslom. "Za mene je bilo lako jer, kao što čujete, govorim engleski, tako da je bilo znatno lakše" kaže Jarek.

Analitičari kažu da je poznavanje engleskog jezika velika prednost za imigrante koji traže posao. Ali spremnost da se prihvati bilo kakav posao također pomaže i ključan je razlog zašto 84 posto Poljaka u Britanija ima radno mjesto. To je više negoli među domaćim stanovništvom.

Carlos Vargas Silva, sa Sveučilišta Oxford, kaže da Poljaci bolje uspijevaju od drugih imigrantskih skupina tijekom ove recesije zato jer obično dolaze raditi, a ne iz obiteljskih razloga. "Spremni su prihvatiti poslove na tržištu rada koji su drugačiji od onih koje je lokalno stanovništvo voljno prihvatiti. Dakle, spremni su prihvatiti poslove koji su slabo plaćeni, u odnosu na njihove kvalifikacije".

Mnogi su visoko kvalificirani i obrazovani poput Czahanueka – koji ima diplomu bolničara, ali je odlučio raditi u prehrambenoj industriji. Ekonomist Jonathan Portes kaže da unatoč činjenici što su mnogi Poljaci i drugi iz istočne Europe prekvalificirani za slabo plaćene poslove u Britaniji, mnogi od njih su mladi i najvjerojatnije će napredovati na tržištu rada. "Mislim da to kratkoročno nije neki veliki problem, jer to su uglavnom mladi ljudi. Napredovat će".

Ali za starije imigrante poput pedeset sedmogodišnjeg Edwarda Brzychyja, tečan engleski nije dovoljan. On u Britaniji traži posao preko godinu dana. Kaže da je potraga za poslom otežana zbog svih tih mladih obrazovanih kandidata. "Ali kao što vidite ovdje ima ljudi iz svih krajeva svijeta. I svi pokušavaju pronaći posao. To je ono što i ja pokušavam pronaći. I nadam se da ću ga uspjeti pronaći jer se nemam namjeru vratiti u Poljsku".

A nema ni Czhanuek. Ne samo da ima posao, već ima posao u kojem uživa i koji mu dopušta da spoji najbolje od svojih dvaju svjetova: s pločnika u otmjenoj četvrti Londona napravi nekoliko koraka kroz staklena vrata i nađe se među prizorima i mirisima svog djetinjstva u Poljskoj.

XS
SM
MD
LG