Linkovi

Spor oko žitarica: Poljska trenutno ne šalje oružje Ukrajini


Bageri rade u luci za žito u Izmailu, Ukrajina, srijeda, 26. aprila 2023.
Bageri rade u luci za žito u Izmailu, Ukrajina, srijeda, 26. aprila 2023.

Poljska trenutno ne isporučuje oružje Ukrajini i "vidjet će" za buduće isporuke, rekao je u četvrtak ministar državne imovine, nakon što je premijer rekao da Varšava više ne isporučuje oružje.

"U ovom trenutku, kako je rekao premijer, vidjet ćemo u budućnosti", rekao je Jacek Sasin privatnom radiju Plus kada je upitan o komentarima premijera Mateusza Morawiecija.

Poljska je u srijedu pozvala izaslanika Kijeva u Ministarstvo vanjskih poslova, nakon što su komentari ukrajinskog predsjednika o zabrani uvoza žitarica razljutili vladu u Varšavi, koja pooštrava svoj stav uoči oktobarskih izbora.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine pozvalo je na smirenost u sporu koji Kijev vodi protiv tri njegova susjeda zbog njihove odluke da uvedu jednostranu zabranu uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Poljska je bila jedan od najčvršćih saveznika Kijeva otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine, ali su te zemlje sada upletene u sukob oko uvoza. Poljska, Mađarska i Slovačka produžile su zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda da Kijev radi na očuvanju kopnenih puteva za izvoz žitarica, ali je dodao da "političko pozorište" oko uvoza žitarica samo pomaže Moskvi.

Ministarstvo vanjskih poslova Poljske saopćilo je da je zamjenik ministra vanjskih poslova Pawel Jablonski "prenio snažan protest poljske strane protiv izjava predsjednika V. Zelenskog na Generalnoj skupštini UN-a jučer, u kojima se navodi da su neke zemlje EU glumile solidarnost dok indirektno podržavaju Rusiju".

Poljska, Slovačka i Mađarska najavile su u petak ograničenja na uvoz žitarica iz Ukrajine nakon što je Evropska komisija odlučila da ne produži zabranu prodaje na pet zemalja EU, uključujući Rumuniju i Bugarsku.

Zabrana je uvedena kako bi se poljoprivrednici zaštitili od porasta uvoza žitarica i hrane iz Ukrajine, nakon što je ruska invazija u velikoj mjeri blokirala ukrajinske rute preko crnomorskih luka.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG