Linkovi

Poljska uhapsila još jednog ruskog špijuna, 15-ti po redu


Poljska
Poljska

Središte za zapadne vojne isporuke Ukrajini, Poljska kaže da je postala glavna meta ruskih špijuna i optužuje Moskvu da je pokušava destabilizirati.

Poljska je uhapsila još jednog člana ruske špijunske mreže, čime je ukupan broj ljudi zaokružen u istrazi na 15, rekao je ministar unutrašnjih poslova u ponedjeljak.

"Agencija za unutrašnju sigurnost privela je još jednog člana špijunske mreže koji radi za ruske obavještajne službe", rekao je Mariusz Kaminski u objavi na Twitteru.

"Osumnjičeni je vršio nadzor nad vojnim objektima i morskim lukama. Sistematski su ga plaćali Rusi."

Ruska ambasada u Varšavi nije odmah odgovorila na upit za komentar.

Tužioci su u saopštenju naveli da je uhapšeni državljanin Ukrajine koji je u Poljskoj od 2019. godine i da bi se mogao suočiti sa zatvorskom kaznom do 10 godina ako bude proglašen krivim.

On će biti zadržan u istražnom zatvoru, rekli su tužioci.

U junu je Poljska privela ruskog profesionalnog hokejaša na ledu zbog optužbi za špijunažu. Rusija je tada rekla da je zatražila objašnjenje od Poljske zbog hapšenja ruskih državljana.

Poljska je u martu saopćila da je razbila rusku špijunažnu mrežu i uhapsila devet osoba za koje je rekla da su pripremale akte sabotaže i nadgledale željezničke rute prema Ukrajini.

Sljedećeg mjeseca Poljska je rekla da uvodi zonu isključenja od 200 metara oko svog terminala za tečni prirodni plin (LNG) Svinoujscie, navodeći zabrinutost zbog ruske špijunaže.

Tužioci su u ponedjeljak rekli da se ne mogu isključiti daljnja hapšenja u okviru istrage.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG