Linkovi

Poljska razbila rusku špijunsku mrežu, kaže ministar


Varšava
Varšava

Poljska je razbila rusku špijunsku mrežu koja djeluje u zemlji i uhapsila devet osoba za koje tvrdi da su pripremale sabotaže i nadgledale željezničke rute prema Ukrajini, rekao je u četvrtak ministar unutrašnjih poslova.

Saveznik Ukrajine i centar za isporuku oružja kijevskim oružanim snagama, Poljska kaže da se redovno nalazi na meti ruskih napora da destabilizuje zemlju.

"Proteklih dana Agencija za unutrašnju sigurnost privela je devet osoba osumnjičenih za saradnju sa ruskim tajnim službama", rekao je Mariusz Kaminski na konferenciji za novinare.

Osumnjičeni su bili stranci iz zemalja na istoku Poljske.

"Osumnjičeni su vodili obavještajne aktivnosti protiv Poljske i pripremali akte sabotaže na zahtjev ruske obavještajne službe", rekao je on.

Kaminski je rekao da je šest privedenih osoba optuženo za špijunažu za Rusiju i učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi. Tužilački postupak protiv tri osobe privedene u srijedu je u toku, dodao je on.

"Službenici Agencije za unutrašnju sigurnost osigurali su kamere, elektronsku opremu, kao i GPS predajnike koji su trebali biti montirani na transporte uz pomoć Ukrajine", rekao je Kaminski.

Grupi je takođe naređeno da sprovodi propagandne aktivnosti u cilju destabilizacije odnosa između Poljske i Ukrajine, a za to su plaćeni, rekao je on.

Izjava Kaminskog uslijedila je nakon što je privatna radio stanica RMF FM u srijedu objavila da su poljske sigurnosne službe uhapsile šest osoba osumnjičenih za špijuniranje u korist Rusije. Prema RMF-u, kamere su pronađene u blizini aerodroma Jasionka u blizini Rzeszowa, koji je postao transferno mjesto za isporuku oružja i municije u Ukrajinu.

Poljski predsjednik Andrzej Duda sastao se u srijedu s direktorom CIA-e Williamom Burnsom. Iz kabineta predsjednika saopćeno je da su razgovarali o sigurnosnoj situaciji.

Nekoliko evropskih zemalja protjeralo je ruske diplomate zbog navodnog špijuniranja otkako je rat u Ukrajini doveo odnose između Moskve i Evropske unije na istorijski nizak nivo.

U februaru je jedan ruski državljanin koji već dugi niz godina živi i obavlja poslovne aktivnosti u Poljskoj optužen za špijuniranje za Rusiju u periodu od 2015. do aprila 2022. godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG