Linkovi

Poljska potpisala za dugoročnu isporuku gasa iz SAD


A worker turns a valve at the Nesvizhskaya gas compressor station some 130 km (81 miles) from Minsk, Jan. 9, 2009.
A worker turns a valve at the Nesvizhskaya gas compressor station some 130 km (81 miles) from Minsk, Jan. 9, 2009.

Poljski gasni koncern PGNiG potpisao je dugotrajni ugovor o isporuci tečnog prirodnog gasa iz SAD što je dio širih napora Poljske da smanji energetsku zavisnost od Rusije.

Državna kompanija PGNiG potpisala je danas 24-godišnji sporazum s američkom firmom Čenjer (Cheniere), u Varšavi, u prisustvu američkog ministra energetike Rika Perija i poljskog predsjednika Andžeja Dude, prenosi AP.

Nije objavljena vrijednost ovog ugovora u skladu s prakosm tajnosti za tako osjetljive energetske dogovore, navodi agencija AP.

Međutim, predsjednik upravnog odbora PGNiG-a Pjotr Vožnjak rekao je da je cijena američkog gasa 20 do 30 odsto niža nego ona koju Poljska plaća svom sadašnjem snabdjevaču "na istoku", misleći na Rusiju.

Vođa vladajuće poljske partije Jaroslav Kačinski rekao je da je sretan što će sporazum povećati poljsku energetsku bezbjednost.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG