Linkovi

Parlament Poljske usvojio Zakon o reformi medija, SAD se protive


Građani Poljske izašli na ulice u znak protivljenja zakonu o medijima.
Građani Poljske izašli na ulice u znak protivljenja zakonu o medijima.

Poljski zastupnici u srijedu su izglasali prijedlog zakona za koji opozicija kaže da ima za cilj ušutkati informativni kanal u američkom vlasništvu koji kritikuje vladu, čime su došli u sukob s jednim od najvažnijih saveznika Varšave.

Washington je upozorio da bi neuspjeh obnove licence informativnog kanala TVN24 u vlasništvu Discoveryja mogao ugroziti buduća ulaganja u Poljsku, dok su opozicioni političari osudili zakon kao napad na slobodu medija.

"Današnje glasanje ... je napad na slobodu, napad na medije koji ne zavise od vlade", napisao je na Twitteru Grzegorz Schetyna, zastupnik najveće opozicione stranke Građanska platforma.

Prijedlog zakona, kojim bi se pojačala zabrana firmama izvan Evropskog ekonomskog prostora koje kontrolišu poljske emitere, usvojen je sa 228 glasova za, 216 protiv i 10 uzdržanih.

"Donosimo pravila koja su slična u drugim zemljama Evropske unije, imamo pravo regulisati pitanja o kapitalu na način koji poljski parlament smatra primjerenim", rekao je glasnogovornik Vlade Piotr Muller.

TVN je u vlasništvu američke medijske grupe Discovery Inc preko firme registrovane u Holandiji, kako bi zaobišao zabranu neevropskim firmama da posjeduju više od 49% poljskih medijskih kompanija.

Zakon bi zabranio takav aranžman i dolazi malo prije roka za obnovu licence TVN24, koji ističe 26. septembra.

"Akt koji je usvojen napad je na osnovna demokratska načela slobode govora, nezavisnost medija i direktno je diskriminatoran u odnosu na TVN i Discovery", navodi se u saopćenju Discoveryja.

Uoči glasanja, glasnogovornik američkog State departmenta Ned Price rekao je novinarima da zemlja "veoma pomno" prati medijski zakon i zasebni zakon o restituciji nakon holokausta.

Usvojeni prijedlog zakona sada ide u gornji dom parlamenta, Senat.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG