Linkovi

Poljska želi da EU što skorije primi nove članice sa Zapadnog Balkana jer će one biti 'prirodne saveznice' Varšave


Poljska želi da EU što skorije primi nove članice sa Zapadnog Balkana jer će one biti 'prirodne saveznice' Varšave
Poljska želi da EU što skorije primi nove članice sa Zapadnog Balkana jer će one biti 'prirodne saveznice' Varšave

"Ovo je za Poljsku prilika da shvati da ne može voditi provincijalnu vanjsku politiku, ako želi biti jedan od većih 'igrača' u Europi. Trebamo biti mnogo aktivniji na svjetskoj sceni."

Poljska je prije nekoliko dana preuzela polugodišnje predsjedništvo Europskom unijom. Kako iz Varšave javlja Hilary Heuler, poljska je javnost pro-europski raspoložena, a njezin državni vrh planira da Uniju učini još otvorenijom za nove članice.

Poljska je četvrta bivša komunistička zemlja koja predsjeda Europskom unijom. Većina njih ušla je u Uniju 2004. Poljska je po veličini šesta europska ekonomija. Ujedno, Poljska je i jedina članica Unije koja je prije tri godine izbjegla recesiju. Od svih novih članica, Poljska je dobila najviše novca iz Unijinih fondova za razvoj.

U govoru povodom početka poljskog predsjedništva Europskom unijom, premijer Donald Tusk je rekao da je njegova zemlja primjer uspješnosti u europskim integracijama. Prema Tusku, mnogi Europljani Poljsku smatraju simbolom nade, optimizma i energije, pogotovo – kako je rekao - u uvjetima krize. Europa je mnogo investirala u našu zemlju, a mi Europi dajemo našu energiju – rekao je poljski predsjednik.

Varšava će se u sljedećih pola godine zalagati za jačanje gospodarske integracije u Uniji i jačanje zajedničkog tržišta. Uz to, Poljska želi da se Europska unija brže širi na Zapadnom Balkanu. Adam Balcer iz poljske konzultantske firme Demos Europa o tome kaže: "Varšava smatra da bi dugoročna stabilnost u toj regiji dopustila Uniji da se više angažira i na svojim istočnim granicama – što je u interesu Poljske. Osim toga, u Varšavi misle da će države Zapadnog Balkana u Uniji biti svojevrsni prirodni saveznici Poljske, koji bi pomogli u utjecaju na donošenje odluka u Bruxellesu."

Poljsko čelništvo u Europskoj uniji pozdravili su deseci tisuća Poljaka, na uličnim zabavama i na svečanim koncertima koji su krajem prošlog tjedna bili organizirani u više gradova. Adam Balcer kaže da su Poljaci vrlo pro-europski raspoloženi. Naime, jača osjećaj da je Europska unija zaista asocijacija država u kojoj se vodi računa što Poljska misli – kaže Balcer.

Međutim, kao i u drugim zemljama, ima dosta i euro-skeptika. Jedna prolaznica u Varšavi nam kaže da Poljska u šest mjeseci neće moći promijeniti mnogo. Ona misli da predsjedništvo nema velik utjecaj na donošenje odluka u Bruxellesu i da ima tek simboličnu važnost. To je tek dekoracija – kaže ova Varšavljanka.

Međutim, uloga zemlje predsjedateljice važna je u odnosima Unije i drugih zemalja. Adam Balcer kaže da će Varšava na primjer imati znatan utjecaj u pregovorima s Kinom ili u formuliranju europske politike prema Sjevernoj Africi. "Ovo je za Poljsku prilika da shvati da ne može voditi provincijalnu vanjsku politiku, ako želi biti jedan od većih 'igrača' u Europi. Trebamo biti mnogo aktivniji na svjetskoj sceni. Ne smijemo biti okrenuti samo susjedstvu. Ovo je prilika da Poljska postane dio europske matice i da postane akter na svjetskoj sceni" - kaže Adam Balcer.

Pred Europskom unijom je dosta izazova – dužničke krize u nekoliko država članica, nestabilna situacija u Sjevernoj Africi te neizvjesni pregovori o vlastitom proračunu. Uglavnom - dosta problema koji će na ispit staviti poslovični poljski euro-optimizam.

XS
SM
MD
LG