Linkovi

Predsjednički izbori u Poljskoj u sjeni tragedije kod Smolenska


Jaroslaw Kaczynski tvrdi da će nastaviti s onim što je započeo njegov brat. Iako zaostaje u anketama, on se po popularnosti ipak približio Bronislawu Komorowskom.

U Poljskoj se danas održavaju predsjednički izbori, nešto ranije nego što je bilo planirano – zbog pogibije predsjednika Lecha Kaczynskog u avionskoj nesreći nad Rusijom travnju. Ova nesreća još uvijek baca sjenu na poljsku izbornu scenu.

Izbori se održavaju gotovo četiri mjeseca ranije. Datum je pomaknut odmah nakon avionske nesreće nad Smolenskom u zapadnoj Rusiji u kojoj je 10. travnja poginuo predsjednik Poljske Lech Kaczynski te još 95 osoba, mahom njegovih suradnika i najviših političkih i vojnih dužnosnika. Glavni takmaci za položaj novog predsjednika su Bronislaw Komorowski, iz vladajuće, umjereno desne stranke koja se zove Građanska platforma, te Jaroslaw Kaczynski, brat-blizanac poginulog predsjednika države, koji je iz krajnje desne Stranke zakona i pravde.

Jacek Kuharczyk iz varšavskog Instituta za politiku kaže da nesreća nad Smolenskom nije samo promijenila datum predsjedničkih izbora. Ona može i promijeniti njihov ishod – kaže Kucharczyk: "Prije nesreće, većina Poljaka smatrala je da Lech Kaczynski ne može osvojiti drugi predsjednički mandat. Smatralo se da će pobijediti predsjednički kandidat stranke Građanska platforma. No, avio-nesreća u Rusiji dovela je i do promjene raspoloženja. Sada je, odjednom, gotovo nemoguće kritizirati pokojnog predsjednika države. Situacija je dosta emocionalna i to je promijenilo odnos snaga među strankama."

Jaroslaw Kaczynski tvrdi da će nastaviti s onim što je započeo njegov brat. Iako Jaroslaw Kaczynski zaostaje u anketama, on se po popularnosti ipak približio Bronislawu Komorowskom. Oba su brata Kaczynski bila poznata po oštrom stavu prema Rusiji, tradicionalnom protivniku Poljske. No, prošli je mjesec Jaroslaw Kaczynski održao prilično pomirljiv govor koji je prenosila i televizija. Osvrnuvši se na događaje koji su uslijedili nakon nesreće u kojoj je poginuo njegov brat, Jaroslaw Kaczynski se zahvalio – kako je rekao – 'ruskim prijateljima' na njihovom suosjećanju i podršci u tom tragičnom trenutku.

To je dramatični preokret, tvrdi Jacek Kuharczyk: "Ako analizirate politiku Lecha Kaczynskog, vidite da se ona temeljila na ideji da je Poljska pod stalnom prijetnjom, da joj opasnosti prijeti od svih – iz Rusije, od strane Njemačke, iz Europske unije… Njegov brat, ako želi biti predsjednik, mora ublažiti takvu retoriku. On se trudi da ostavi dojam da je i on kandidat umjerene desnice, kao i Bronislaw Komorowski."

Kontroverznih se izjava u izbornoj kampanji klonio i Bronislaw Komorowski. U izjavi za poljsku televiziju on je rekao da problemi u politici počinju onda kada političarima postane važnije da pobijede na izborima, umjesto da služe građanima.

Za pobjedu na današnjim izborima potrebno je osvojiti najmanje 50 posto glasova. Ukoliko niti jedan od kandidata to ne postigne, drugi krug izbora održat će se 4. srpnja.

XS
SM
MD
LG