Linkovi

Poljaci žele američku vojnu prisutnost na svom teritoriju; ukidanje viza


Predsjednička palača u Varšavi
Predsjednička palača u Varšavi

Michael Baranowski: "Kada bi Amerika tu bila vojno prisutna to bi ukazalo na trajnost američkog angažmana u Europi, pogotovo u Poljskoj. To bi dodatno zajamčilo sigurnost Poljske. Poljskoj javnosti i poljskim političarima to je od velike važnosti."

Predsjednik Barack Obama danas (petak) stiže u Poljsku, koja je posljednja postaja njegove turneje po Europi. Kako iz Varšave javlja Hilary Heuler, poljski državni vrh nada se da će ovaj posjet unaprijediti odnose s Amerikom posebno u vezi s dva – za Poljsku – važna pitanja. To su protu-raketna obrana i ukidanje američkih viza za njezine građane.

Posjet se u Varšavi očekuje s nestrpljenjem. Naime, nedavno odustajanje Washingtona od postavljanja elemenata protu-raketnog obrambenog štita na teritoriju Poljske Poljake je navelo na pomisao da Americi možda više i nije toliko stalo do ove regije. Predsjednik Barack Obama sastat će se prvo s poljskim predsjednikom Bronislawom Komorowskim i premijerom Donaldom Tuskom, a na kraju posjeta s kolegama niza srednjeeuropskih država.

Dnevnom redu razgovora dominirat će gospodarski odnosi, zajednički napori u promicanju demokracije u Bjelorusiji te Srednji istok. Međutim, Obamine domaćine zanimaju i druga pitanja, na primjer američka vojna nazočnost na njihovom teritoriju – kaže Michael Baranowski iz varšavske podružnice njemačkog think-tanka German Marshall Fund: "Kada bi Amerika tu bila vojno prisutna to bi ukazalo na trajnost američkog angažmana u Europi, pogotovo u Poljskoj. To bi dodatno zajamčilo sigurnost Poljske. Poljskoj javnosti i poljskim političarima to je od velike važnosti."

Do 2009., Sjedinjene su Države planirale u Poljskoj i Češkoj postaviti elemente svog novog obrambenog raketnog štita koji je Zapad trebao obraniti od projektila koje bi mogle lansirati zemlje poput Irana. Međutim, administracija predsjednika Obame odustala je od tog plana. Umjesto toga, najavljeno je da će u Poljsku biti poslani pokretni presretači raketa SM-3,a možda i flotila borbenih lovaca F-16.

To je za Varšavu bilo prilično razočaranje – kaže bivši ministar obrane Janusz Onyszkiewicz: "Željeli smo da kod nas bude stacionirana američka vojska. Nažalost, mislim da je naša vlada cijelo to pitanje tretirala više na razini simbolizma, kao da je to pitanje nacionalnog prestiža, a ne kao pitanje praktične politike."

Onyszkiewicz kaže da Rusija pozorno prati što će Varšava i Washington učiniti, jer je brine tolika blizina američkih vojnih efektiva: "Rusi na žalost sve to gledaju iz perspektive ravnoteže sile. Umjesto da shvate da je zajednički angažman na jačanju sigurnosti u interesu svih strana. I to kroz suradnju, povjerenje i otvorenost. Oni bi bili spremni prihvatiti obrambeni sustav protiv projektila srednjeg dometa, ali sve više od toga je njima neprihvatljivo – jer navodno smanjuje njihovu borbenu spremnost."

Američko odustajanje od protu-raketnog štita na poljskom teritoriju protumačeno je od Poljaka kao želja da se Moskva udobrovolji. Uz to, poljski angažman u Afganistanu, u misiji NATO-a, nije baš popularan. Sve to navodi mnoge Poljake na pomisao da njihova zemlja čini sve što Amerika želi, ali bez ikakvog reciprociteta.

Međutim, građane u Poljskoj možda više iritira činjenica što im je za Ameriku potrebna viza, koja je prije nekoliko godina ukinuta Česima i Mađarima. Mislim da nas Amerikanci vide kao uljeze – kaže jedna prolaznica u Varšavi, kojoj je to pitanje glavno pitanje poljsko-američkih odnosa.

Michael Baranowski pak smatra da su se odnosi promijenili, i to na bolje. 'Poljska je na početku s velikim divljenjem gledala u Ameriku. Sada su odnosi zreliji, temeljeni su više na interesu, a manje na emocijama' – kaže ovaj poljski stručnjak.

XS
SM
MD
LG