Linkovi

Politički sukob oko pitanja kako smanjiti sve veći proračunski deficit američke savezne vlade


Politički sukob oko pitanja kako smanjiti sve veći proračunski deficit američke savezne vlade
Politički sukob oko pitanja kako smanjiti sve veći proračunski deficit američke savezne vlade

Očekuje se da će pitanje smanjenja deficita te obima savezne vlade ostati pri vrhu debata tijekom kampanje za predsjedničke izbore 2012. godine

Politički sukob oko pitanja kako smanjiti sve veći proračunski deficit američke savezne vlade dobio je novi dodatak nakon što je predsjednik Barack Obama iznio plan za rezanje nagomilanog deficita za četiri bilijuna dolara. Očekuje se da će pitanje smanjenja deficita te obima savezne vlade ostati pri vrhu debata tijekom kampanje za predsjedničke izbore 2012. godine.

Prema planu predsjednika Obame američki dug bio bi smanjen kombinacijom smanjene potrošnje, viših poreza za bogate Amerikance, te manjih zahvata s ciljem smanjenja troškova državnih programa zdravstvene skrbi za starije građane Medicare.

"Da bismo odgovorili na naše fiskalne izazove moramo provesti reforme. Svi ćemo se morati žrtvovati, ali ne moramo žrtvovati viziju Amerike u koju vjerujemo. Dok god sam ja predsjednik to se neće dogoditi", rekao je američki čelnik.

Primjenom plana predsjednika Obame projicirani deficit bio bi smanjen četiri bilijuna dolara u sljedećih 12 godina. Republikanci u Kongresu pripremili su svoj plan kojim bi deficit bio smanjen za pet bilijuna dolara tijekom narednih deset godina. No između ova dva plana postoje značajne razlike.

Republikanci se više usmjeravaju na smanjenje troškova te žele ozbiljno promijeniti zdravstveni program za starije građane, Medicare, kako bi pojedince učinili financijski odgovornijima za njihove zdravstvene troškove kako budu stariji.

Drugo veliko razilaženje jest pitanje poreza. Predsjednik Obama želi da isteknu porezne olakšice za bogate Amerikance, uvedene u doba predsjednika Georgea Walkera Busha, no republikanci se tome protive. John Boehner, predsjedatelj je Zastupničkog doma Kongresa.

"Ne možemo dodatno oporezivati ljude od kojih očekujemo da investiraju u našu ekonomiju i stvaraju nova radna mjesta. Washington ima problem potrošnje, a ne prihoda."

Republikanci, demokrati i predsjednik Obama dogovorom od prošlog tjedna oko financiranja vlade do kraja ove fiskalne godine uspjeli su izbjeći prekid rada američke državne uprave. Taj dogovor uključuje smanjenje troškova za 38 milijardi i 500 milijuna dolara.

No bitka oko proračuna za 2012. godinu i ubuduće uključuje napore da se nacionalni dug, koji trenutno iznosi preko 14 bilijuna dolara, smanji za bilijune dolara. Politički stručnjaci kažu da će se razilaženja dvije stranke u pristupu rezanju duga vidjeti u nadolazećim mjesecima. John Fortier prati američku politikčku scenu pri Centru za dvostranačku politiku iz Washingtona.

"Republikanci, a naročito oni koji su nedavno izabrani u Kongres, žele pokazati kako su došli u Washington boriti se za manju vladu i smanjenu potrošnju. Demokrati pak vjeruju u pravedniju Ameriku i stavljaju naglasak na socijalne programe. Dvije strane ovdje vode debatu oko toga kojim smjerom Amerika valja krenuti."

Debata oko proračuna proizlazi i iz prošlogodišnjih kongresnih izbora u kojima su republikanci preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom i osvojili nove mandate u Senatu dijelom i zbog bojazni glasača oko potrošnje. No transformacija tih bojazni u konkretne proračunske rezove, može biti problematična, kaže Reid Wilson, urednik na televiziji CSPAN.

"Svi žele smanjiti potrošnju, smanjiti proračun. Međutim, kad navedete konkretni program koji želite srezati neka skupina građana tome se usprotivi."

Američka politička bitka oko proračunskih rezova pomno se prati u inozemstvu, kaže analitičar organizacije Brookings Institution iz Washingtona.

"Sjedinjene Države igraju središnju ulogu ne samo vojno i diplomatski već i ekonomski. Ukoliko mi uspijemo ostvariti ekonomski balans to je dobra vijest za čitavu svjetsku ekonomiju."

Jedna nova anketa pokazuje da se dvije trećine Amerikanca protivi većim promjenama u državnom programu zdravstvene skrbi za starije građane Medicare. Ankete također pokazuju da većina birača odobrava nedavni sporazum oko vladinog proračuna za fiskalnu 2011. godinu, ali su podijeljeni oko daljnjih proračunskih rezova u godinama koje dolaze.

XS
SM
MD
LG