Linkovi

Politika Kremlja prema Siriji šteti imidžu Rusije u arapskom svijetu


Na libanonsko-sirijskoj granici
Na libanonsko-sirijskoj granici
U vrijeme Sovjetskog Saveza, Moskva je bila glavni igrač u arapskom svijetu. Ali u zadnje dvije godine Kremlj uporno podržava gubitničke strane u pro-demokratskom pokretu Arapsko proljeće. Kako na rusku politiku u Siriji gledaju u susjednom Libanonu?

U borbi protiv pobunjenika, sirijski predsjednik Bashar al-Assad koristi rakete, oružje i tenkove ruske proizvodnje.

U Moskvi, međutim, kažu da nastoje što je moguće više udaljiti Kremlj od Assadove vlade. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je:

“Nismo zabrinuti zbog Assadovog režima. Razumijemo što se tamo zbiva kao i to da je vlast u rukama njegove obitelji već 40 godina. Do promjena mora doći. Ono što nas brine, to je – što će slijediti.”

Kako na ruska stajališta gledaju u Anjaru, naselju na libanonsko-sirijskoj granici koji su preplavile sirijske izbjeglice?

Deeb Abdel Khalik vodi humanitarne grupe koje pružaju pomoć sirijskim izbjeglicama, koji pripadaju istoj skupini sunitskih muslimana kojoj pripadaju i oni koji su ustali protiv predsjednika Assada.

“Unutar Sirije, suniti prijete da će pobiti sve koji govore ruski, počev sa ukrajinskom novinarkom Anhar Kochnevom. Rusija je uputila ratne brodove za evakuaciju svojih građana.”
U Tripoliju, mjestu na sjeveru Libanona, sunitski šeik Walid Taboush kaže da je Rusija izgubila podršku u cijelom arapskom svijetu.

“Nije njima stalo ni do režima, ni do sirijskog naroda, ni do cijelog arapskog svijeta. Stalo im je samo do vlastite koristi, ničeg drugog.”

Samo pola kilometra dalje, ali na suprotnom kraju duboke sektarijanske podjele u muslimanskom svijetu, Abo Ali Zoumar vodi gerilsku skupinu koja pripada istoj alavitskoj sekti kojoj pripada i vladajuća klika Sirije. On hvali stajalište Rusije.

“Rusko je stajalište časno. Poštujem ljude od principa i ideologije jer takvi su uvijek uz vas, pružaju stalnu podršku, ne okreću vam leđa kad gubite. Nisu s vama samo kad pobjeđujete, to bi bilo nemoralno.”

Ali u matematici islama, oko 80% svih muslimana u svijetu čine suniti, a to uključuje gotovo sve muslimane u Rusiji.

U Bejrutu, Paul Salem, politički analitičar koji vodi Centar Carnegie za Bliski istok, kaže da je predsjednik Putin pogriješio kad se kladio na sirijskog predsjednika.

“To je svakako narušilo imidž Rusije na Bliskom istoku, u arapskom svijetu općenito. Cijena je velika, a dobitka gotovo nema.”

Nakon pružanja podrške gubitnicima u drugim nedavnim arapskim revolucijama, čini li Rusija opet isto – i u Siriji?
XS
SM
MD
LG