Linkovi

BiH

Politička kriza gura BiH u anarhiju


Nakon što je Socijaldemokratska partija izbacila iz vlasti svog koalicionog partnera Stranku demokratske akcije, u BiH je otvorena nova politička kriza, koja će, po svemu sudeći, epilog dobiti na sudu

Nakon što je Socijaldemokratska partija izbacila iz vlasti svog koalicionog partnera Stranku demokratske akcije, u BiH je otvorena nova politička kriza, koja će, po svemu sudeći, epilog dobiti na sudu. Tako je u utorak Ustavni sud Federacije raspravljao o tome da li su smjene u federalnom parlamentu provedene u skladu sa ustavom i zakonom. Odluku će, rekli su, saopštiti uskoro. U međuvremenu u zemlji ništa ne funkcioniše, traže se nove smjene, a analitičari tvrde na pomolu su i nove koalicije.

Ako bi se jednom riječju trebala opisati politička situacija u Bosni i Hercegovini, ta riječ bi bila - anarhija. Stvorene su nove parlamentarne većine, koje uglavnom ne funkcionišu.

Oni koji su do prije par mjeseci smijenjeni sa vlasti žalili su sudovima, pa bi tako Ustavni sud Federacije BiH trebao da da posljednju riječ o tome da li su smjene na federalnom nivou provedene u skladu sa ustavom i zakonom. A dok sudovi ne odluče, a političari se ne smiluju da rade svoj posao, raste nezaposlenost, a svaki drugi građanin je, po statistikama, bukvalno na granici siromaštva. Danas tako niko nema odgovor na pitanje kako će se raspetljati zamršeno bosanskohercegovačko klupko, u kom čak ni oni koji žive u BiH više ne znaju ko vlada na kom nivou vlasti i ko je s kim u koaliciji.

„Upozoravam na sljedeću činjenicu: Dejtonski sporazum se pokazao kao nevjerovatno elastičan sporazum koji zemlju čuva od raspada i koji može trpjeti najgore oblike krize. Ispitivanje moći Dejtonskog sporazuma dovedeno je do krajnjih granica. Ako se zemlja može održati u političkoj anarhiji, a pokazuje se da se može održati, onda je vrlo jasno da je kompromis neophodan na političkim razinama. Oni koji nisu sposobni za kompromis treba da idu s vlasti“, poručio je profesor Enver Kazaz.

Dok država puca po šavovima, Ustavni sud Federacije BiH u utorak se, između ostalog, morao baviti i tim da li je u redu odgoditi sjednicu federalnog parlamenta ili ne. Da nije riječ o Bosni i Hercegovini, bilo bi čudno. Evo kako je jedan od zastupnika, inače član nove parlamentarne većine, Nasir Beganović iz SBB novinarima objašnjavao kako nije mogao znati da je sjednica odgođena:Iza haosa nova koalicija

Podsjećamo, nakon raspada koalicije SDP- SDA smijenjeno je rukovodstvo federalnog parlamenta. Na istoj sjednici zatraženo je da se iz Vlade smijene ministri iz Stranke demokratske akcije i da predsjednik Federacije podnese ostavku. Staro rukovodstvo Parlamenta, predvođeno Denisom Zvizdićem iz SDA, žalilo se Ustavnom sudu, a kao jedan od argumenata da nije sve urađeno u skladu sa zakonom naveli su i činjenicu da je sjednica na kojoj su smijenjeni nekoliko dana ranije odgođena.
„Gospodin Stanko Primorac i ja i dalje stojimo na stanovištu da je sjednica na kojoj smo mi smijenjeni zakazana u suprotnosti sa odredbama poslovnika, da je uredno poslana obavijest o odgađanju sjednice i mislim da smo to putem našeg opunomoćenika gospodina Ademovića, a i sami kroz svoje argumente to danas i pokazali“, kazao je Deniz Zvizdić, smijenjeni predsjedavajući Parlamenta.

S druge strane, sadašnji dopredsjedavajući Parlamenta Federacije Tomo Vidović, inače član SDP-a, ostaje pri tvrdnji da je odgađanje sjednice zakazane za 26. juni bilo politički motivisano.

„Ovdje je također politički motivirana odluka da se sjednica odloži za početak sedmog mjeseca, a ne da se održi u redovitom terminu zbog toga što se računalo na faktor vremena vezano za događanja u tih narednih pet, šest dana vezano za prekomponiranje parlamentarne većine u Parlamentu Federacije, u nekim kantonima, pa između ostalog i omjer snaga u državnom parlamentu itd“, kaže Vidović.

Osim regularnosti održavanja same sjednice i smjene rukovodstva, od Ustavnog suda FBiH očekuje se da svojim očitovanjem definiše jesu li i sve odluke donesene 26. juna zakonite ili ne, poput zahtjeva predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru da podnese ostavku, te onog upućenog federalnom premijeru Nerminu Nikšiću da predloži smjenu ministara koji opstruiraju rad Vlade.

Profesor Enver Kazaz vjeruje da je očigledno da se nova koaliciona vlast “zaletjela” i da nema realnu političku moć da izvede smjene koje je počela.

„Na koncu će Ustavni sud donijeti najvjerovatnije donijeti odluku da se federalna vlada ne može promijeniti na način na koji je to mislio Zlatko Lagumdžija i na koji su to mislili njegovi partneri. Ali upozoravam da se iza ovoga haosa krije očigledno formiranje nove koalicione strukture na državnoj razini, da će lokalni izbori biti test na kojem će se potvrditi potpuni politički pad SDP-a, i ta nova koaliciona struktura bi mogla da izgleda ovako: SDA, SBB, dva HDZ-a, SDS, SNSD, pri čemu bismo dobili opet vrlo zanimljivu strukturu vlasti: na državnom nivou jedna koalicija, na federalnom nivou bi se politička drama nastavljala, a onda bi došlo do sukoba na kantonalnim, odnosno županijskim razinama. Sve ovo posljedica je samo jedne jedine osobe i jedne jedine političke volje. Ta osoba je Zlatko Lagumdžija i njegova iracionalna politička volja“, ocjenjuje Kazaz.
Preuzeto od "RSE"
XS
SM
MD
LG