Linkovi

Političar pod pratnjom na dnevnom redu Parlamenta BiH


Pravo na korištenje vozila pod pratnjom ima 31 funkcioner
Pravo na korištenje vozila pod pratnjom ima 31 funkcioner

Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (BiH) raspravljali su danas o izmjeni propisa prema kojim trenutno vozila pod pratnjom koja koriste političari imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva druga vozila.

Prema trenutnom Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, vozila pod pratnjom u kojima se vozaju funkcioneri imaju prioritet prolaza nad vozilima hitne pomoći i vatrogasnim vozilima.

Za zastupnicu Nerminu Kapetanović to nema smisla, navodeći da shvata ogorčenje građana.

Ona je posebno kritikovala ministre Vijeća ministara BiH, koji osim što im je dozvoljeno korištenje službenih vozila pod pratnjom, imaju i fizičko obezbjeđenje.

„Ko koga i od čega čuva­?”, pita se Kapetanović.

Zastupnik Zaim Backović je navodio primjere zloupotrebe. Ukazao je na slučajeve da su političari Kantona Sarajevo pod pratnjom policije koristili svoja službena vozila, a na što, kako kaže, nemaju pravo.

Naveo je i da je jedne prilike van Sarajeva oko dva sata čekao na jednoj raskrsnici jer je „sve bilo pod rotacijom”.

„Kao da se Predsjedništvo skupilo”, dodao je on.

Prepisana privilegija

Zastupnik Damir Arnaut koji je i predložio izmjene Zakona navodi da i političari sa kojima je razgovarao nisu znali da im je ta prednost zakonski omogućena, dodavši da je to vjerovatno prepisano od neke zemlje.

„Jesmo li ovo trebali kriti od naroda?”, pitanje je Arnauta.

Mišljenje o Zakonu je dalo i Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.

Smatraju da je potrebno da se uklone uređaji za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova crvene i plave boje sa službenih automobila Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH i drugih državnih, entitetskih i kantonalnih institucija ne uključujći vojna i policijska vozila, kao i hitne pomoći.

Na Zakon se osvrnula i Direkcija za evropske integracije, navodeći da u zemljama članicama Evropske unije priroritet imaju vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila u odnosu na vozila pod pratnjom.

Na državnom i entitetskom nivou pravo na korištenje vozila pod pratnjom ima 31 funkcioner.

Za zastupnicu Kapetanović, kako je rekla, prihvatljivo je da pratnju mogu imati samo članovi Predsjedništva BiH.

Govoreći o Republici Srpskoj (RS), zastupnica Aleksandra Pandurević je navela da se pod pratnjom može voziti predsjednik entiteta, premijer Vlade i predsjednik Narodne skupštine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG