Linkovi

Kupovina i vožnja službenih vozila na bh. način


Audi je jedan od omiljenijih automobila kod političara
Audi je jedan od omiljenijih automobila kod političara

​​​​Ovih dana raspisano je više tendera za nabavku službenih automobila, a čini se da najviše novca izdvaja Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske. Jedan automobil spremni su platiti oko 114.000 KM.

Na osnovu raspisanih tendera može se vidjeti vrijednost automobila koja političari koriste zavisno na kojem nivou vlasti obnašaju funkciju.

Proces kupovine prati i tenderska dokumentacija koja obično opisuje određeni model automobila, a što je protivno propisima koji regulišu oblast javnih nabavki. Uz to, automobili se koriste i u svrhe za koje nisu kupljeni.

Pojedini političari sa najnižeg nivoa vlasti spremni su izdvojiti i više desetina hiljada konvertibilnih maraka (KM) sa službeni automobil, dok 200.000 KM doseže cijena automobila namijenjenih za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH).

Opiši, pa briši

U Općini Sapna na sjeveroistoku BiH odlučili su izdvojiti 49.915 KM sa PDV-om (42.663 KM bez PDV-a) za novi službeni automobil. U prvom obavještenju objavljenom krajem prošlog mjeseca otišli su toliko daleko da su naveli tip vozila. Radi se o Passatu B8 (2.0 TDI). Ipak, za nekoliko dana izbrisana je rečenica koja se tiče unaprijed određene tipe vozila.

Ove godine pojedine općine su platile i po 80.000 KM za službeno vozilo. Za razliku od malog mjesta Sapna koje pripada Federaciji BiH, za čelnike Vlade tog entiteta propisima je dozvoljeno vozanje u duplo skupljim automobilima.

Nedavno je Federalni premijer Fadil Novalić pojasnio da su nova zaduženja potrebna kako ne bi došlo do smanjenja penzija i invalidnina.

Pet mjeseci prije te izjave, Federalno ministarstvo finansija kojim rukovodi Jelka Miličević, koja je ujedno i dopremijer FBiH, ugovorilo je kupovinu automobila u iznosu 89.995 KM (76.919 KM bez PDV-a). Vozilo je putem tendera kupljeno od firme koja je ovlašteni zastupnik za prodaju i servisiranje Volkswagen i Audi vozila.

Za političare na državnom nivou propisana vrijednost novog službenog automobila je slična propisima na nivou Federacije. Dostupni podaci govore da je nekoliko ministarstava Vijeća ministara BiH za novi automobil je izdvojilo oko 100.000 KM sa PDV-om.

Jedan od njih je ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, koji od prošle godine koristi Audi A6 plaćen 100.000 KM.

Izvan kontrole

​Revizori kritikuju način korištenja službenih vozila. Tako, naprimjer, Predstavnički dom Parlamenta FBiH ne vodi računa o načinu korištenja službenih automobila, a na što ih godinama podsjećaju revizori. Navode da odbijaju kontrolisati korištenje službenih automobila, utroška goriva i parkiranja nakon radnog vremena.

„Svi putnički automobili se nakon obavljenog posla trebaju parkirati na mjesta predviđena za to, ali tokom revizije nije prezentirana dokumentacija koja bi to potvrdila”, konstatovali su revizori u izvještaju objavljenom prošle godine.

Posljednji medijski primjer načina korištenja službenog vozila dolazi iz Predsjedništva BiH.

Magazin Žurnal je objavio da je Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Sarajevo i supruga člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, ove sedmice otputovala u Tuzlu Škodom Superb koja je kupljena za potrebe Predsjedništva.

„Mislim da se treba to sankcionisati”, kazala je jedna građanka Sarajeva Slobodnoj Evropi.

Iz Predsjedništva se ne oglašavaju za sada. Unazad dvije godine za članove Predsjedništva BiH Dragana Čovića i Mladena Ivanića su kupljeni automobili Audi A8, ukupno plaćeni 400. 000 KM.

Ove godine Predjedništvo planira obnoviti vozni park kupovinom četiri automobila procijenjene vrijednosti oko 170.000 KM.

U Parlamentarnoj skupštini BiH trebalo bi se danas raspravljati o tome da li treba izmjeniti propise o saobraćaju koji kažu da 31 funkcioner u službenom vozilu ima pravo prvenstva nad vatrogasnim i vozilima hitne pomoći.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG