Linkovi

Političari i aktivisti traže ostavku predsjednika Alžira


Abdelaziz Buteflik
Abdelaziz Buteflik

Grupa alžirskih političara "Nacionalna koordinacija za promjenu" pozvala je predsjednika Alžira Abdelaziza Butefliku da se povuče sa te pozicije na kraju mandata.

U saopćenju grupe poziva se i vojska Alžira da se ne miješa u izbor naroda.

"Nacionalna koordinacija za promjenu" pozvala je i Vladu Alžira da podnese ostavku, nakon protesta protiv Buteflikine vladavine koja traje već 20 godina.

Alžirska grupa sastavljena je od političkih lidera, članova opozicije i aktivista.

Buteflika je u ponedjeljak, 11. marta, odgodio predsjedničke izbore zakazane za 18. april i saopćio da odustaje od kandidature za peti mandat na poziciji šefa države.

Saopćenje predsjednika uslijedilo je dan nakon što je Buteflika (82) izašao iz bolnice u Švicarskoj, u kojoj je proveo dvije sedmice.

"Neće biti trećeg mandata. Za mene nikada nije postojalo pitanje. S obzirom na moje zdravstveno stanje i godine, moja posljednja dužnost prema alžitskom narodu je da uvijek doprinosim izgradnji nove republike", naveo je Buteflika u saopćenju.

Četvrti mandat alžirskog predsjednika ističe 28. aprila.

Tokom masovnih protesta protiv vladavine Buteflike, koji su trajali nekoliko sedmica, privedeno je 195 ljudi, a povrijeđeno je više od 180.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG