Linkovi

Poljska zajednica u Chicagu žali smrt poljskog predsjednika


Ispred poljskog konzulata u Chicagu
Ispred poljskog konzulata u Chicagu

Ispred konzulata Poljske su ožalošćeni zapalili svijeće, i postavili cvijeće ispred zastave spuštene na pola koplja.

Poljaci u Chicagu su u žalosti zbog strašne tragedije koja je pogodila njihovu staru domovinu. Poljski predsjednik , njegova supruga i još 94 osobe, smrtno su stradali u rušenju aviona na putu za Rusiju.

Medju mnogima koji su se okupili u poljskom konzulatu u Chicagu radi knjige žalosti, je i Sebastian Rotiarski koji govori o svojim osjećanjima:

Zaista je teško. Jednostavno nemam riječi za tragediju...Ispred konzulata su ožalošćeni zapalili svijeće, i postavili cvijeće ispred zastave države Poljske, koja je bila spuštena na pola koplja.

Unutar konzulata, čekali su u tišini na svoj red da se upišu u knjigu žalosti, pišući riječi utjehe.

Tužan dan, prepun ironije u isto vrijeme, jer su nestali toliki ljudi, utjecajni, važni ljudi, dobri ljudi, i ovo će u srcima Poljaka ostati bolan dan koji se ne zaboravlja.. Želio sam podijeliti taj osjećaj sa drugima... , kaže Sebastian Rotiarski.

Predsjednik Poljske Lech Kacyznski i njegova supruga su izuzetno poštovani medju američkim Poljacima u Chicagu. Poljski vice konzul se pripremao ugostiti ih za paradu u čast poljskome ustavu, u maju mjesecu:

Vice konzul, Mariusz Gviorcyik, objašnjava:

U stvari, bilo je planirano da upravo danas jedan tim iz Poljske dodje, kao prethodnica njihovom posjetu Chicagu.

Umjesto toga, održava se memorijalna služba u poljskim crkvama diljem Chicaga...

Zajedno uz ceremonije žalosti zbog smrti poljskog predsjednika, u crkvi Svete Hyacinte u Chicagu, okupljeni su podsjetili i na heroja - člana njihove crkve, umjetnika i aktiviste Wojciecha Sewerina, koji je u jednom čikaškom predgradju napravio spomenik žrtvama masakra u Katynu 1940. Avion u kojem je bio i Sewerin, te 96 drugih, uključujući poljskog predsjednika, bio je na putu upravo sa Katyn, u Rusiji, gdje je trebala biti obilježena 70 ta godišnjica toga masakra, kada su sovjetske snage poubijale 22 hiljade poljskih vojnih lica i civilnih lidera.

Zigmut Matynia, generalni konzul Poljske u Chicagu, kaže da se gradom prelio val patriotizma, nakon vijesti o avionskoj nesreći:

Kao što i sami vidite, Chicago danas izgleda kao neki poljski grad. Na svakom automobilu zastava, a mnogi Poljaci, i ne samo oni, su došli u konzulat da bi izrazili svoju sućut.

Konzul Matynia se nada da će patrotizma biti dovoljno u američkim Poljacima i kada se bude obilježavao Dan Ustava Poljske, paradom 3. maja.

XS
SM
MD
LG