Linkovi

Policija Srbije uhapsila hakera, u sklopu međunarodne akcije FBI


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Pripadnici MUP-a Srbije učestvovali su u međunarodnoj akciji, kojom je rukovodio američki Fedralni istražni biro (FBI) i u Beogradu priveli člana hakerske grupe koja je krala informacije i lične podatke građana Sjedinjenih Država.

Kako je saopštio MUP Srbije, cilj lova na pripadnike hakerske grupe zvane "The Dark Overlord" ("Gospodar tame"), koju su u Srbiji sproveli pripadnici Uprave kriminalističke policije u koordinaciji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, bilo je otkrivanje lica koja na internetu, od juna 2016. do danas neovlašteno pristupali računarskim mrežama i podacima najmanje 50 žrtava.

Podaci i informacije o građanima SAD koje su krali, obuhvatali su podatke o vlasništvu i intelektualnoj svojini, osjetljivim podacima o zdravstvenom osiguranju, liječenju i druge.

Osumnjičeni su nakon toga ucjenjivali žrtve, prijeteći im da će informacije biti objavljene, osim ukoliko žrtva ne uplati traženi novac, saopštio je MUP Srbije.

Osumnjičeni cyber kriminalci potom su zahtjevali isplate isključivo u virtuelnoj valuti bitkoin, a na osnovu dosada dostupnih podataka, žrtve su uplatile više od 275.000 američkih dolara.

Pripadnici MUP-a su identifikovali i priveli S.S. (38) iz Beograda, osumnjičenog da je jedan od članova hakerske grupe "The Dark Overlord".

Pretresom stana i drugih prostorija koje osumnjičeni koristi nađena je i oduzeta digitalna oprema.

Po nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal, protiv njega će biti podnijeta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo neovlašten pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi i krivično djelo iznuda.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG